”Julbak utanför boxen gör mödan värd”

FOTO: ELISABETH UBBE (ARKIV)
Krönika Publicerad 11:49, 10 december 2019

• ”Innan vi hunnit städa upp hade dottern börjat knapra på ena kortsidesväggen av kakhuset” skriver NVP:s Mathias Gurestam i en krönika om ett kaosartat julbak

Det var en gång när vi i familjen skulle baka julgodis.

Dottern var tre och placerade sig centralt på köksbänken, mellan den puttrande knäcken på spisen och plåtarna med komponenterna till det blivande pepparkaksrucklet på diskbänken.

Hon hade fått syn på ischokladformarna i sprakande metallicfärger och med en treårings precision börjat fylla dessa med chokladsmet. Det betyder i praktiken att –nästan ingen smet hamnade i själva formarna, utan rann från köksbänken ner längs köksskåpen med sikte mot golvet.

Innan vi hunnit städa upp hade hon bytt fokus och börjat knapra på ena kortsidesväggen av kakhuset. När vi förklarat att huset kommer vara svajigt om man äter upp det innan man bygger det, tittade hon undrande på oss.

Efter det är det mesta dimmigt. Jag har kvar fragment på näthinnan av fingerfärglek med saffranskryddad kristyr, nonstoptömning i julgransfoten och hur alla bananer plötsligt saknade skal och var pudrade med salt och mejram, eftersom de vuxna vid apelsin- och nejlikebordet ”också leker med frukt och kryddor”.

Så här i efterhand minns jag dagen med stor glädje, men där och då var jag helt slut. Som vuxen har jag ofta försökt tänka på att det är vägen och inte målet som är mödan värd för ett litet barn, men när tröttheten är på väg att äta upp en strax före jul så orkar man inte alltid. Är man årets julaftonsvärd med en att göra-lista längre än barnens önskelistor, så kan målet vara jävligt mycket värt mödan.

Chefskonditorn Annie Hesselstad har vad jag vet inga treåringar i sitt kök på Artipelag, men likafullt är hon inte sällan slut efter en intensiv jobbdag. Så slut att hon gärna landar i soffan med några påsar skumtomtar.

Får se om jag också gör det på lördag. Då är det nämligen dags för en ny godis-skapardag i vår familj. Annie Hesselstad tipsar oss om att våga gå utanför boxen när vi bakar vårt julgodis. Jag log lite inombords när hon sa det, för hon skulle bara veta hur långt utanför boxen vi kan vara hemma hos oss när vi julbakar.