”Jobb i soffan — ett privilegium för kontorsnissar”

Soffjobb. FOTO: MOSTPHOTOS
Krönika Publicerad 12:05, 14 februari 2023

• NVP:s Hanna Bäckman hostar, men känner sig privilegierad

Jag sitter i soffan i vardagsrummet med datorn i knät. Hosta och halsont omöjliggör närvaro på redaktionen, men så sänkt att jag inte kan jobba är jag inte. Tänk ändå att det blivit så här, att det är så enkelt för oss kontorsnissar att arbeta lite var vi vill. Både på kulturskolan och i idrottshallen finns wifi — där kan jag också sitta och knappa på datorn när min dotter dansar och tränar. Det känns som självklarheter, särskilt efter pandemin, men så väldigt länge sedan är inte tiden då hemmajobb var relativt ovanligt och omständligt.

Att kunna vara så här flexibel och att kunna lösa (ja, nu kommer det förhatliga ordet) vardagspusslet så här smidigt är verkligen ett privilegium. Jag tror att det är klokt att tänka på det ibland.

Ska du städa ett kontor, då måste du infinna dig där med dammsugare och svabb. Ska du hjälpa en äldre kvinna i hennes hem, då är det inte aktuellt med något Zoom-möte. Det vill till att pallra sig dit och finnas på plats. Och har du hosta och halsont, då är det utebliven inkomst som gäller.

Men även en priviligierad arbetsvardag kan såklart förbättras; det kan bli en aning ensamt att sitta på sin kammare med jobbdatorn. Så jag kan förstå de som söker sig till platser för så kallad coworking. Plötsligt har två sådana poppat upp i Värmdö, där det hittills inte funnits någon. En av dem, Livingroom i Gula byggningen, besökte jag och vår fotograf Jenny Frejing några veckor efter öppningen, till vårt näringslivstema i papperstidningen — ett tema som även innefattar såväl Annie Lööf och Petter som nya verksamheter i nya kvarter.

Apropå näringslivsnyheter. Nyligen blev det klart att Bonnier News Local köper NVP. Exakt vad det innebär får framtiden utvisa. Men en fortsatt flitig bevakning av Nacka och Värmdö, det kan vi utlova.

Hanna Bäckman
Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus -1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x