Krönika Publicerad 10:01, 08 september 2021

• Svansen talar till NVP:s reporter Jalmar Carlson

Det är svansen som talar till mig. Och jag är ganska säker på att jag förstår svansspråket. När jag som wallraffande reporter hängde med min kurskamrat L, en sju månaders labradoodle, till hundklubbens lydnadskurs var det särskilt rådet om att lära sig om hundens svans som jag tog till mig. 

Hunden L:s svans är fascinerande. Den är liksom tvådelad, där hela svansen visar glädje, förvåning, ilska och halva svansen kan visa förvåning, rädsla, besvikelse. Sen finns det massor av varianter där dock den tydligaste är ”rak svans med liten knorr framåt” (likt Pluto på julafton, ni vet när han stolt bär julklappar), som konsekvent används när en boll finns i munnen.

Hundar är en sak, hundägare en annan. Har krönikören blivit hundägare, skaffat en coronahund, undrar ni säkert.

Jo. Mitt under familjens coronasmitta i våras kom L, en äkta coronahund, till vårt redan tidigare ganska trånga radhus. Han fick en bra start eftersom alla var hemma och det var vår i luften. 

Nu efter en hundligt lycklig sommar får han lydigt vänta på långluncher, eller korta skoldagar. Det funkar — hundars tidsminne sägs vara kort och svansen är rakt upp och viftar som en visp när nyckeln sätts i låset.

För att hundar tänker är solklart, men vad de egentligen tänker på är inte givet. 

I veckans NVP träffar vi Linn Reinius (se sidan 17) som ordentligt, poetiskt och finurligt gått in i hundens huvud. I boken ”Tänk om jag vore hund för en stund” har hon gjort ett gediget försök att förstå vad hundarna tänker och vill förmedla. Alla som har hund, eller för den -delen inte förstår tjusningen med dem, bör läsa. Igenkänningen är stor och det är svårt att inte vilja ha en hund i sin närhet.

Förresten; jag vet när L inte tänker. Det är när hans syster D dyker upp, eller när det finns fotbollar i närheten. Då är det bara lycka, ingen tankeverksamhet.


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x