"Jag hoppas att samtalen går varma – mellan män och män"

Krönika Uppdaterad 13:46 16 juli 2019

• Tappa inte bort kärnan i "metoo-revolutionen

”Jag hoppas vi kan sluta fokusera på hur männen blev offer i en revolution som berörde sexuella övergrepp mot kvinnor och strukturell maktordning.” Orden är Gabriella Kärnekull Wolfes, den juridikstuderande Nackauppväxta kvinnan som under tonåren sålde sex och utsattes för grova sexuella övergrepp av män. Och som vi på NVP denna vecka porträtterar i vår sommarserie. Jag håller med henne.

Beroende på vilken miljö man befinner sig i, pratas det säkert olika mycket och på olika sätt om #metoo-hösten 2017. Hur mycket som har hänt på snart två år är svårmätbart.

Man kan önska att diskussionerna ännu går varma och att jämställdhetssamtalet tagit nya positioner i alla hem och på alla arbetsplatser, mellan män och kvinnor, mellan föräldrar och barn och mellan män och män. Att politiker, företag och andra makthavare inte är populistiska i sitt jämställdhetsarbete, utan på riktigt har vaknat för att aldrig somna om. Men framförallt drömmer väl de flesta av oss om att det är färdigkränkt och färdigförgripet. Vilket det förstås inte är.

Men för att vi ska nå dit är det viktigt att vi inte lämnar kärnfrågan i rörelsen. Det är alltid rimligt att prata om skuld och de flesta av oss anser nog att ingen ska dömas oskyldig, varken juridiskt eller av folket. Kanske har så skett i svallvågorna av #metoo, kanske inte.

Men om vi lägger för stort fokus på vilka män som borde vara offer och vilka som kanske inte borde vara det, så är risken att #metoo-revolutionen stannar av. Att dömas för något man inte gjort är vidrigt. Men alla kvinnor som fått sina liv förstörda på grund av övergrepp från män som aldrig kunnat dömas, är inte på något sätt mindre vidrigt.