”Jag hamnade i heta stolen på Myrsjöskolan”

Krönikören i heta stolen hos klass 6A i Myrsjö. FOTO: JENNY FREJING
Krönika Publicerad 12:20, 23 november 2022

• NVP:s Jalmar Carlson berättar om att stamma fram ord på engelska inför unga elever

Frågan är vad som var värst? Att som journalist tvingas svara på frågor, eller som vuxen före detta lärare behöva visa sina brister i det engelska språket inför publik?

Svetten kom snabbt, men inga tankar eller engelska glosor, på elevernas fråga ”berätta om den konstigaste storyn du skrivit som journalist” när NVP besökte Nackas största och hela Sveriges näst största grundskola Myrsjöskolan i förra veckan.

Ensam på klassens ”heta stol” fick jag som reporter stå mitt kast efter att ha ställt en massa frågor till eleverna. Jag hann gå igenom fragment av de tusentals artiklar, inte sällan konstiga och tokiga, som jag skrivit ihop under de 33 år som gått sedan jag slutade som lärarvikarie på just Myrsjöskolan 1989. Insåg också hur usel och oanvänd min skolengelska är. Skämdes, men fick sedan ur mig en historia, på det språk som efterfrågades, som de artiga eleverna också såg ut att förstå.

Märkligt nog kanske mitt återbesök under 90 minuter på Myrsjöskolan som reporter satte större avtryck på eleverna än de cirka 90 arbetsdagar jag utförde på skolan hösten 1989. För unga elevassistenter och fasta vikarier kommer och går, från termin till termin. Förvirrade reportrar som svettas och stammar på engelska dyker inte upp så ofta.

Att arbeta i skolan var en ynnest för en ung kille då som nu. Att vara fast vikarie på samma skola är och var perfekt för alla parter. Lärarna kunde vara sjuka utan dåligt samvete, eleverna fick en person som de kände igen och skolledningen fick en person som kände till eleverna – inte minst de busiga.

Jag har förstått att titeln fast vikarie förvann under många år, men att stora skolor som Myrsjö och andra har ett flertal elevassistenter och resurser anställda så att det alltid finns välkänd personal på lektionerna.

Skolan och lärarna är det viktigaste vi har i vårt gemensamma samhälle, och att unga personer får en inblick i att vara vuxen och ta ansvar i skolan ger en slags förlängning av skoltiden. Sen går det några år och man kommer tillbaka som förälder, eller som lärare.

När man är tillbaka är dock det första man påminns om doften från matsalen (alla skolmatsalar luktar kanske likadant?) och hur underbart det var att få äta god och gratis lunch varje dag.

Vilken var då ”the craziest story you have written”? Jo, det handlade om en sydafrikan som rest med färja från Finland till Stockholm, men som missade att gå av i hamn utan i stället fick för sig att hoppa av Finlandsfärjan utanför Nacka strand när båten var på väg mot Finland igen. Han och hans resväska plockades mirakulöst upp av en Waxholmsbåt som såg hoppet, och han fördes iskall i land och eskorterades till Arlanda av Nacka brandförsvar. Och han kom hem. Tror vi. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x