Inte lätt att hitta rätt i ständigt flöde

Krönika Publicerad 06:30, 21 januari 2020

"Hur vi som lokaltidning ska förhålla oss till denna ständiga flodvåg av infall, synpunkter, nyhetsstoff, ilska, lustifikationer och tjusiga bilder är inte helt enkelt att avgöra." Det skriver NVP:s tf chefredaktör Hanna Bäckman.

En vilsen åsna som kom till rätta igen, ett gäng av Svenska kyrkan bortskänkta halsdukar och en man utrustad med två innebandyklubbor och en handduk som räddade bussresan in till stan. Där har ni tre ämnen, alla uppmärksammade i veckans NVP, som de senaste dagarna har väckt stort gillande och engagemang bland de Nacka- och Värmdöbor som umgås i de lokala Facebookgrupperna.

Hur vi som lokaltidning ska förhålla oss till denna ständiga flodvåg av infall, synpunkter, nyhetsstoff, ilska, lustifikationer och tjusiga bilder som utgör innehållet i grupper som Värmdöbor och Aktuella händelser i Nacka är inte helt enkelt att avgöra.

Det kan lätt bli en viss rundgångseffekt: Inte sällan plockar vi upp något från en grupp, som sedan publiceras igen i form av en nyhet i samma grupp. När det händer brukar jag tänka att det trots allt är en ganska liten andel av Nackas och Värmdös invånare som är aktiva i grupperna, och att även de som bara tar del av nyheterna i papperstidningen och på NVP:s sajt såklart förtjänar att hänga med i vad som händer.

Nu är det naturligtvis inte så att sociala medier är vår främsta källa till nyheter. Direkta läsartips, kommunernas postlistor och nämndhandlingar och våra egna uppslag och idéer resulterar i fler artiklar än inlägg i de lokala Facebookgrupperna.

Men detta aldrig sinande flöde är ändå något vi som tidning måste lära oss att leva med och hantera. Att då och då plocka upp lättsmälta, hjärtevärmande och småroliga nyheter behöver inte vara fel, så länge vi fortsätter att bland dem med innehåll av annan, mer allvarlig karaktär. Alltså får ni i veckans nummer läsa om både busshjälten med innebandyklubbor och om psykisk ohälsa bland unga tjejer, om såväl halsduks-kampanjen som våld på Saltsjöbanan. 
Hoppas ni gillar blandningen!