Krönika Publicerad 10:03, 27 juli 2021

• NVP:s Hanna Bäckman hittar ljuspunkter i de deppigaste berättelserna

Det föll sig så att jag i början av sommaren vägde upp juniljuset med att läsa två nattsvarta romaner om klasskillnader och missbrukande föräldrar. Eller, nattsvarta är faktiskt att ta i. Nog finns det ljusa stunder och spirande hopp i både Shuggie Bain av Douglas Stuart och Öbarn av Hannes Fossbo.

Men centralt är ändå i de båda uppväxtskildringarna, i ett nedgånget gruvsamhälle utanför Glasgow respektive en ombyggd sommarstuga på Vindö, den sorgliga tillvaro som uppstår när en förälder sätter alkoholen främst.

Det är hjärtslitande och jobbig läsning, i båda fallen. Jag krönte dessutom det hela med att några dagar senare se Charter av Amanda Kernell, en ledsam film om en infekterad vårdnadstvist. Och några veckor tidigare såg jag brittiska filmen Jag, Daniel Blake, som handlar om en arbetslös mans hopplösa kamp mot stelbenta myndigheter.

Man kan ju undra varför jag som läsare och tittare högst frivilligt utsätter mig för den här sortens skildringar.

Förmodligen finns ett mått av vad-skönt-att-jag-inte-har-det-sådär-dåligt hos oss som dras till misärberättelserna. Ett ädlare motiv är att vilja förstå lite mer av sin omvärld och sina medmänniskor.

Och för mig handlar det även om att belöningen blir så stor när ljuspunkterna väl kommer. De andningshål där karaktärerna får vara glada en stund. Den lyckan blir så överväldigande. Det finns sådana scener i alla fyra ovan nämna verk som jag vet att jag kommer att bära med mig och tänka på när jag behöver muntras upp, som när Shuggie äntligen får en vän, när mamman sjunger karaoke med barnen på charterresan och när Daniel Blake protesterar mot allt och alla genom en spretig väggmålning.  

Nu ska jag ta min deppiga film- och boksmak och gå på semester i några veckor. Om det blir feelgood på stranden? Nix. Det blir diskbänksrealism i skuggan — där upptäcker man ljusglimtarna bäst.

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x