”Idrotten har börjat bli plastig”

Hockey på is, snart ett minne blott? FOTO: MOSTPHOTOS
Krönika Publicerad 10:02, 05 oktober 2022

• NVP:s sportreporter Jalmar Carlson är skeptisk till säsongsneutral idrott

Åker man på Värmdöleden från Värmdölandet genom centrala Nacka en mörk kväll är det två saker som lyser upp. Dels det enorma fotbollstältet, dels belysningen från Hammarbybacken. 
Två idrottsanläggningar som liksom ändrat säsongerna för idrottandet. Sommarsporten fotboll kan under den stora tältduken också bedrivas om det skulle snöa och vara iskallt, och skidsporten kan utövas också i sommarvärme, eftersom det lagts en plastmatta nedför den ena pisten.

Tittar man riktigt noga längs med Värmdöleden ser man också två ishallar. De skyddar väl egentligen inte utövare och åskådare från iskyla, men gör det möjligt att spela ishockey mitt i sommaren. 
Idrottssäsongerna har suddats ut, samtidigt som det tidigare hyggligt förutsägbara klimatet blivit opålitligt på våra breddgrader. Att åka skidor året runt är inte längre märkligare än att spela ishockey i augusti eller fotboll i januari.

Först var det fotbollen som tog till sig plasten, nu är det skidåkningen. Plasten på fotbollsplanerna har ersatt de hårda grusplanerna, men också de lynniga naturgräsplanerna de senaste 15 åren. 

I veckans NVP skriver vi om den nya hoppbacken med plast i Lillsved (läs artikeln här). Från den kan puckelpiståkare träna sina hopp oavsett säsong. Samma plast, som är betydligt hårdare än grässtråna på de så länge kritiserade konstgräsfotbollsplanerna, används där som i hela nya pisten i Hammarbybacken. De som kan skidåkning hävdar att det går riktigt bra att träna slalomsvängar på plasten, även om det inte riktigt är som att pumpa puder.

För även om man kan acceptera att säsongerna går in i varandra och blandas hejvilt på grund av klimatet och våra tekniska möjligheter finns det andra viktiga perspektiv att ta med sig: Elförbrukningen, som tveklöst minskar med plast jämfört med konstsnö, men som också ökar när man spelar ishockey eller fotboll inomhus, kommer att bli en het fråga.

Samt: Om det går att utöva samma sport året runt, kommer då något barn, som Riksidrottsförbundet förespråkar, att hålla på med mer än en sport? 
Det lär inte ta många decennier innan ishockey, bandy, konståkning, curling och skridsko — kanske till och med längdskidor — avgörs på ett mer säsongsneutralt material än is. Hörde jag plast? 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x