"Idrott är roligt — för det mesta"

FOTO: MOSTPHOTOS
Krönika Publicerad 10:02, 17 november 2021

• "Att inte räkna mål och notera hur en match slutar är feltänkt", tycker NVP:s Jalmar Carlson

Björknäs IP, Värmdövallen, Ösbyhallen, Nacka ishall, diverse padelhallar, Nacka bollhall. 
Då jag själv inte förmått sluta med alla de sporter jag gillar, främst fotboll, och då jag som förälder har roller som tränare, chaufför och hamburgargrillare, blir jag oftare glad än ledsen de många gånger jag besöker traktens idrottsplatser. 
Idrott ska vara roligt. Och det är det för det mesta. 

Så det var riktigt bra både för kropp och själ att få följa ”Värmdös veteraner”, som NVP skrev om i förra numret, i träning för ett par veckor sedan. Att samla ihop alla de ungdomar som slutat för tidigt, eller som aldrig vågat börja, är en strålande — och egentligen helt given — idé. 

För samtidigt som allt mer av ungdomsidrotten går ut på att nå resultat och få fram de bästa utövarna, så ser samhället, som nästan alltid står för anläggningar och bidrag, idrotten i ett större folkhälsoperspektiv. Det blir en intressekonflikt.

Och samtidigt som de stora lagsporterna har skrotat tabeller och ibland resultatredovisning av ungdomsmatcher så smalas varje sport ut lika mycket år efter år. Ungdomar slutar, inte sällan för att de inte längre får spela med sina kompisar eller helt enkelt inte platsar. Idrotten ställer krav på kommunerna när det gäller anläggningar, men ställer samhället tillräckliga krav på idrotten? 

I grunden är jag för att inte räkna ihop och redovisa tabeller för barn under tio år. Men att inte räkna mål och notera hur en match slutar är feltänkt. All idrott har ett tävlingsmoment och i lagsporter är det lagen som tävlar mot varandra. Om man inte räknar lagens mål och resultat kommer individen i helt felaktigt fokus. Man tittar på vad individen gör, inte hur det går för laget — i en lagsport. Märkligt.

I helgen är det stor gymnastiktävling i Värmdöhallen. GF Wermdö arrangerar för första gången en riksomfattande truppgymnastiktävling för seniorer, som i gymnastiksammanhang oftast betyder ungdomar. För till skillnad från andra lagsporter som är åldersindelad använder sig gymnastiken av nivåindelning, där en ung gymnast inte sällan är lika bra eller bättre än en äldre. 
Därför var det befriande trevligt att träffa Wermdös lag, tjejer som tränat och tävlat ihop i massor av år — och som både var seniorer på riktigt, tränare och förebilder för yngre klubbkamrater. Och som år efter år trivts i sin träningsmiljö.

 
Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Testa NVP Plus - 1 krona om dagen i 3 månader

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x