"Ibland är lite civil olydnad upplyftande"

FOTO: LÄSARBILD
Krönika Publicerad 12:42, 18 augusti 2021

• "När det handlar om något som gör kommuninvånarna peppade och glada skulle jag nästan sträcka mig till att tillstånd är sekundärt", skriver NVP:s Anna-Karin Blom

I förra veckan kom ett mejl till redaktionen. ”Det var vi som renoverade budskapet på -betongpelarna med texten ’DU ÄR OK’!”, stod det.

Mejlet, som undertecknades ”Pokonis”, var ett svar på en efterlysning som NVP gjorde i mitten på juli. Läsaren Lena Lundvall hade då hört av sig och ville veta vem som stod bakom orden, målade vid Farstabron, på en masts betongfundament, som hade styrkt henne många gånger på bussen.

Det dröjde inte länge så hade NVP fått kontakt med upphovsmannen Markus som berättade att han målade fundamenten för ett gäng år sedan med syfte att ”sprida ett upplyftande budskap till alla som kan tänkas behöva höra det”. Markus, som nu bor på västkusten, berättade att han vid ett besök i Värmdö sett att någon bättrat på färgen på hans målning. Vem som var ansvarig det förblev dock osagt. 

Här kommer mejlet från början av krönikan in i bilden. ”Pokonis” berättade att han under många år blev väldigt glad och varm av budskapet — och ledsen när han i våras upptäckte att texten inte längre syntes lika bra. Läs om renoveringsuppdraget på sidan 9.
Jag blir glad av denna typ av initiativ. Vissa skulle kanske kalla det civil olydnad, andra skadegörelse. Men när det handlar om något som gör kommuninvånarna peppade och glada skulle jag nästan sträcka mig till att tillstånd är sekundärt — självklart inom rimliga gränser! 

En annan sak jag blir glad av är när NVP:s läsare engagerar sig. Både när det kommer till tips om allvarliga saker som kräver granskning, men också saker som stärkande ord på ett fundament. Eller nallar.
I förra veckan kom nämligen ett annat mejl som ledde till en efterlysning. En kvinna från Göteborg, som hade besökt släktingar i Värmdö, skickade in en bild på en busshållplats i Värmdö och undrade om historien bakom alla nallar. I busskuren satt nämligen ett 20-tal mjukisbjörnar i olika modeller. 

I skrivande stund har ett gäng svar trillat in, till exempel ”De väntar på bussen” och ”De vill inte bli blöta ifall det skulle börja regna”. Bra svar i och för sig, men om du vet något om bakgrunden till varför nallarna sitter i kuren, mejla gärna NVP på red@nvp.se!

 


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x