Krönika Publicerad 09:58, 10 mars 2021

• "Varför är det egentligen den vuxne som alltid vet bäst?", frågar NVP:s Hanna Bäckman

Sportlov, måndag morgon klockan 06.45.
”Mamma, är det morgon nu? Får jag frukost? Får jag titta på paddan?”

Fyraårig pojke med håret på ända dundrar in i sovrummet och lyckas därefter på något märkligt sätt fylla upp halva 180-sängen på egen hand, medan jag och min man skuffas ut till varsin långsida.

Sen ligger han där, denne morgonpigge pratkvarn.
”Mamma, pappa, jag är hungrig! Är det frukost nu? Är det morgon? Mamma, pappa, vakna!”
Det är bara för mig eller min man att kapitulera och pallra sig upp. Hälla upp yoghurt och rosta bröd.

Begrepp som ”ledig” och ”sovmorgon” och ”somna om” verkar inte existera i denna lilla människas värld.
Ett begrepp som däremot är högst närvarande hela tiden, det är rättvisa. Eller snarare orättvisa, oftast som en del av meningen ”Men det är orättvist”. Vad denna orättvisa består i? Tja, att han måste borsta tänderna på kvällen, eller ta på sig strumporna på morgonen. Djupt orättvist.

Vem som egentligen får bestämma är också en het potatis, både för honom och hans åttaåriga storasyster. Varför måste vi gå ut genom källarentrén, när jag ville gå via innergården, liksom? Och varför får jag inte välja själv om jag ska ha vantar eller ej?

Det är inte alltid den annars så allvetande mamman sitter inne med repliker på sådana frågor. ”Därför” godtas sällan som svar …

Jag tänker på det här när jag läser om Värmdös nya barnkonventionsstigar, som vi skriver om i veckans tidning. Vid Ösby träsk och i Hemmesta motionsspår har kommunen satt upp skyltar med övningar och tankeexperiment för barn och ungdomar, för att sprida kunskap om FN:s barnkonvention.

Rätten att själv få säga hur man vill ha det, att bli lyssnad på, är en central del av denna konvention. Och även om FN:s formuleringar om rättigheter är vida och breda, och kanske främst vänder sig till myndigheter och samhället i stort, tänker jag att det inte skadar att bära med sig grundtankarna även i vardagen med små — och stora — barn. 

Varför är det egentligen den vuxne som alltid vet bäst? Varför ska man inte kunna gå upp klockan 06.45 en ledig måndag? 
Nej, precis. Bara att servera den där yoghurten och smöra den där mackan. Ta några smörgåsar för egen del. Titta på soluppgången. Pussa fyraåringens overkligt mjuka kind och tacka honom för en fin morgonstund tillsammans.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x