Krönika Publicerad 10:13, 30 november 2022

• NVP:s Hanna Bäckman om slaskiga snövallar som täcker hela gångbanan

Vägen till skolan tar dubbelt så lång tid som vanligt, för båda barnen ska prompt plumsa i orörda snömassor, forma klotrunda, isiga snöbollar och klättra på höga plogvallar.

Den förmodade slaskattacken vid Slussen och Nacka Forum har fått mig att ta på mig höga gröna gummistövlar, som nu får mig att se ut som en svampplockare som tappat bort sin skog och svampkorg. Dessutom gör det ont när jag går ner för trappor och stövelskaftet liksom viker sig mot framsidan av vristen.

Ska jag klara mig utan att bli påcyklad, eller nedstänkt av nougatbrun blötsnö när 471:an susar förbi i långt över tillåtna 40 kilometer i timmen? 

Slutsträckan längs med Värmdövägen, där gångbanan är helt täckt av upplogad snö och jag därmed är hänvisad till cykeldelen närmast bussfilen, är minst sagt spännande: Ska jag klara mig utan att bli påcyklad, eller nedstänkt av nougatbrun blötsnö när 471:an susar förbi i långt över tillåtna 40 kilometer i timmen? 

Jo, mirakulöst nog klarar jag mig. Och inte har jag behövt stå och vänta på bussen vid Slussen, och inte är jag blöt om fötterna heller. 

Så nog var min upplevelse av snöovädret i början av förra veckan långt över förväntan. Tilläggas bör att allt ovanstående utspelade sig på tisdagen, för på måndagen — dagen då snösmockan slog knockout på Stockholmsområdet — lydde jag rådet från högre makt (polisen, SL) och jobbade hemifrån. 

Alltså: Torra fötter, glada barn och en arbetssituation som tillåter hemarbete. Inte mycket att klaga på, egentligen. 

Men om jag ändå tillåts komma med ett påpekande i form av en ödmjuk fråga: Hur vore det att prioritera gångtrafikanter en aning mer vid snöröjningen? Jag såg både en och två till åren komna resenärer som knappt tog sig över de slaskigt isiga vallar som bildats vid Forums busstorg, och detta med att precis hela gångbanan mellan Forum och NVP-huset var borttrollad under en dryg halvmeter smutsig, packad snö är, som antytts ovan, faktiskt inte särskilt bra.

Med det sagt — heja alla snöröjare där ute, som plogar och knogar på, dag som natt. Hoppas, för er och vår skull, att nästa omgång snö kommer i lite rimligare proportioner.

Hanna Bäckman
 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x