FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

Hur kommer vi att
minnas årets sommar?

Ledare 06:30 | 07 augusti 2018

Känner ni den också – stressen över att sommaren snart är slut?

För mig personligen är det samma visa varje år. Så fort juli är slut och augusti tar vid kommer tankarna om snålblåst, snömodd och grått novemberväder krypande. Då börjar jag direkt lista allt som jag ville hinna med under sommaren, men som jag än inte hunnit eller tagit tag i, och jag bevakar alla väderprognoser jag kan komma över. 
Känslan av att den här rekordsommaren håller på att rinna mig ur händerna är just nu tydligare än någonsin. För trots rännilar av svett längs ryggraden, utebliven sömn på grund av värmen och inte en enda bordsfläkt att få tag på -älskar väl de flesta av oss en varm sommar. 

Den här veckan utlovas temperaturer som är lite mer normala för svensk sommar. En del av mig sörjer att värmen, i alla fall enligt SMHI:s prognoser, verkar komma till ett slut. 
Men en annan del av mig drar en lättnandes suck. För även jag sällar mig till skaran som oavbrutet gnällt på och oroat mig för värmen. ”Man ska inte klaga på värmen, men …” har jag hunnit säga otaliga gånger de senaste månaderna. 
Ingen sommar tidigare har väl så många längtat så mycket efter kallare temperatur och kyligare badvatt-en. Jag vet att jag sällan låtit ta inköpen i de svala matbutikerna ta så mycket tid som under sommaren 2018. 

Och trots min kärlek till varma vindar, blå himmel och en temperatur nära 30-strecket så vet jag inte om jag önskar en repris på dessa sommarmånader. 
För jag varken tror, eller hoppas, att det är vädret som kommer att vara vårt tydligaste minne när vi tänker tillbaka på sommaren 2018. Jag hoppas att vi istället kommer att minnas följderna — med skogsbränder som rasat, vattenbrist, torkan som drabbat både natur, bönder och djurägare och de alldeles för höga drunkningstalen. För även om jag befarar det, är det något jag hoppas vi slipper uppleva igen.