”Hjärnan lade av när jag såg flammorna”

FOTO: JENNY FREJING
Krönika Publicerad 12:13, 11 januari 2022

• NVP:s Anna-Karin Blom minns när hon försökte släcka brand med vattenkokare

De senaste veckorna har NVP skrivit om flera bränder i bostäder. Så även i veckans nummer.
Tyvärr är det inte helt oväntat att vi i just dessa ­tider rapporterar om bränder — december och januari är månaderna då SOS Alarm tar emot flest samtal om bostadsbränder.

Jag har själv varit med om en brand i juletid. Trots att cirka 15 år passerat är minnesbilderna tydliga.
Jag hade flyttat hemifrån men var hemma hos mina föräldrar för att fira jul — i huset de byggt när jag och min lillebror var gamla nog att flytta till eget hushåll. Det var första eller andra julen i det nya huset och att elda i kaminen var fortfarande ett nyhetens behag.
På juldagsmorgonen tände min pappa en brasa och medan elden tog sig plockade vi bort frukosten.

Plötsligt tyckte mamma att det luktade väldigt mycket rök och skyndade in i vardagsrummet. Hon skrek. Och jag förstod att det var något allvarligt.
Minnesbilden av vad som sen mötte mig är glasklar. Långa lågor slickade kaminröret upp mot taket. Värt att nämna är att det är närmare fem meter i takhöjd. Mamma skrek: ”Det brinner!” och försvann från vardagsrummet.

Jag såg hur pappa letade en hink att fylla med vatten. Jag förstod att jag också behövde göra något för att släcka branden. I vad som kändes som flera minuter stod jag i köket i jakt på något att fylla vatten i. Det var som att hjärnan lagt av. Allt jag lärt mig om eld och släckning (en hel del faktiskt, jag var scout hela uppväxten) var borta.
Det enda jag kunde se framför mig var att huset brann ner till grunden.
Till slut greppade jag en vattenkokare, som inte ens rymmer en liter, och fyllde den.
När jag och pappa kom med vatten hade mamma redan attackerat elden. Hon, uppenbart mest handlingskraftig av oss tre, hade ryckt handdukar ur linneskåpet, lyckats blöta dem för att sedan kväva elden. Den knappa liter jag kastade gjorde varken från eller till.
Branden var snabbt släckt och vi lokaliserade brandorsaken — en julgrupp med ljus och mossa som stått ovanpå kaminen. Värmen smälte stearinet och gjorde så att elden tog sig upp i mossan.

Hemförsäkringen löste de — tack och lov — få skadorna och i dag finns inga synliga spår av branden. Men spår i form av lärdomar fick hela familjen. För ­tyvärr är det väl så, att de mest fastetsade lärdomarna får man när man själv drabbas.


 
Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Testa NVP Plus - 60 kronor för 60 dagar

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x