"Historiskt sprängstoff i Ryssbergen"

Ryssbergen på avstånd. FOTO: ELISABETH UBBE
Krönika Publicerad 09:58, 23 december 2020

• "De för luftvärnskanoner välanlagda vägarna upp mot värnen på Hjässan fungerade utmärkt för den märkliga utmaning som gymnasiets skoltidning arrangerade", skriver NVP:s Jalmar Carlson

Ny helg, nya promenader. Lång helg, längre promenader.
Nacka är fyllt av märkliga rester. Många är jättegamla, en del bara några decennier. Som hängiven vandrare, och periodare inom Friska Nackaorienteringen, hamnar jag rätt ibland.
De mer eller mindre provisoriska och numera snarast bortglömda luftvärnsbyggena som sattes upp i en slags försvarsring runt Stockholm är fascinerande. Alla värda varsin helgpromenad. 

Efter att ha vandrat upp på sprängstenslagda vägar i Nyckelviken, ovanför Fannydalsplatån vid Järlasjön, vid Strålsjön och Sandasjön i Älta och mellan Tollare träsk och Björknäs IP i Boo upptäckte jag Hjässan vid Ryssbergen nu senast. 
Liksom de redan nämnda platserna är Hjässan en höjd på cirka 60 meter över havet med hyfsad fri sikt och utsikt. Tänkt att avskräcka fienden att komma nära huvudstaden via luften.

Platsen är i dag övergiven, men det har uppenbarligen byggts, sprängts och dikats ut rejält tidigare i det som ser ut att bli det omstridda bostadsområdet Ryssbergen. Bara det faktum att det finns en överdimensionerad vägtunnel från Birkaområdet rakt ut i ingenting visar att det funnits byggplaner — länge.

Luftvärnsbyggena på höjderna härstammar från andra världskriget, och även om jag inte var med då skapar värnen små historier i huvudet. En hel del inkallade män måste ha arbetat med och bevakat höjden under några krigsmånader.

Men för 35 år sedan var jag med på riktigt, i samma trakter vid Ryssbergen. Det var under den mindre glamourösa perioden i det relativt nybyggda Nacka gymnasiums tidiga historia som det arrangerades ett öllopp. En kombinerad öldrickar- och löptävling för elever i skogen, i skolans absoluta närhet, fast på andra sidan motorvägen. De för luftvärnskanoner välanlagda vägarna upp mot värnen på Hjässan fungerade utmärkt för den märkliga utmaning som gymnasiets skoltidning arrangerade — till skolledningens förtret.

En del traditioner hinner knappt bli traditioner innan de försvinner och bara blir minnen. Andra lever vidare, som julen och julfirandet.

Att besöka Nacka församling när de plockar ihop och delar ut julkassar till behövande är rörande och vackert. Det är nästan så att man blir religiös.

God jul, ni helgvandrare. Själv har jag minst en vandring kvar, till luftvärnet ovanför Finnboda varv på Finnberget.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x