Krönika Publicerad 13:50, 04 maj 2021

• NVP:s Hanna Bäckman om förra veckans stora konstdebatter i Nacka

Ett hån, osmakligt, så opassande, helt sjukt, mycket dumt, hemskt och konstigt, ett oroväckande åbäke … 

Facebooks samlade hobbyrecensentkår var inte nådig när en medlem i gruppen ”Aktuella händelser i Nacka.” la ut en bild på ett nytt konstverk på Finnbodaberget.

Senast jag såg sånt här ståhej över offentlig konst i Nacka var 2019, när muralmålningsfestivalen Wall street vållade eldfängd kultursidesdebatt, och 2015, när de tre färgglada ormarna i rondellen vid trafikplats Orminge skrämde slag på bilburna reptilfobiker.

Vad är det som upprör denna gång? Jo, verket, med inskriptionen ”Farkost. Himmelsfärd” är misstänkt likt en likkista — och det är placerat intill seniorboendena på berget.

Både kultur- och fritidsdirektör Anders Mebius och kommunstyrelseordförande Mats Gerdau, M, hoppade in i Facebooktråden och försäkrade att inga skattepengar lagts på detta. Den sistnämnde skrev även att han själv anser detta vara en okänslig placering.

I rättvisans namn ska sägas att konstverket även har sina påhejare i tråden. Några gillar det, och andra ser inte problemet med att äldre personer, liksom alla andra människor, ibland påminns om livets förgänglighet.

Men inte heller de boende i seniorhuset tycker om konstverket, och nu säger beställaren HSB att det bör tas bort. 

Konst måste såklart inte tyckas om av alla för att få synas i det offentliga. Ibland behöver vi bli lite utmanade — det kanske rent av kan leda till att vi ändrar ståndpunkt. Men i just det här fallet håller jag med om att det är lika bra att verket tas bort. Om de som bor närmast, som kommer att stöta på stenkistan dagligdags, mår dåligt av att se den, så finns knappast någon poäng med att låta den stå kvar.

Däremot tycker jag att det vore lite synd att ”silverladyn” i Orminge också tas bort. Och många med mig. Folkets kärlek är nämligen stor, att döma av ännu ett kommentarsfält på Facebook. I stort sett alla verkar vilja ha den skimrande donnan kvar, men det är inte säkert att det blir så, då den okände upphovspersonen ställt dit den utan tillstånd. 

Kommunen utlovar hur som helst ny utsmyckning i rondellen. Ett tips: Utforma den inte som en likkista.

Hanna Bäckman

 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x