"Vi sliter hårt just nu — din hjälp behövs"

Hanna Bäckman, tf chefredaktör. FOTO: JENNY FREJING
Krönika Publicerad 07:20, 28 april 2020

• Tre sätt att stötta din lokalaste tidning

Den tidning du håller i din hand, eller läser på din skärm, är ingen konstant och ingen institution. Den är en produkt, flitigt och noggrant framarbetad av reportrar, fotografer, redigerare, annonssäljare och annonsproducenter. Den har tagit på sig uppgiften att granska två varierade och expanderande kommuner. Den har utvecklats i över 30 år och under den tiden servat läsarna med fördjupande reportage, stora avslöjanden, snabba nyheter och fina personporträtt, vecka ut och vecka in.

Vi på NVP, i likhet med våra kollegor på andra tidningar runt om i landet, sliter hårt just nu. Vi kämpar för att få finnas kvar som en del av Nacka- och Värmdö-bornas vardag.

När en kris av coronapandemins mått smäller till mot de lokala företagen, blir en oundviklig konsekvens att färre har råd och möjlighet att annonsera. Vår huvudsakliga intäktskälla sinar — och det går undan. Inte blir det bättre av att annonsmarknaden för papperstidningar redan före krisen var minst sagt skakig. Den krassa sanningen är: Inga annonser — ingen lokaltidning.

Vi försöker hitta vägar framåt. En är att ta betalt för en del av vårt innehåll på webben, genom NVP Plus, som vi lanserade i höstas. Genom att prenumerera för 49 kronor i månaden får du de färskaste lokala nyheterna och de bästa reportagen om närområdet, många dagar innan de går att läsa i papperstidningen. Du kommer även åt vårt pdf-tidningsarkiv, där det går att digitalt bläddra i tidigare nummer av papperstidningen.

Och som en bonus kan du faktiskt bidra till tidningens överlevnad. Vi behöver fler intäktsben att stå på för att hålla balansen i dessa svajiga tider.

Det finns fler sätt att hjälpa din lokalaste tidning. Ett är att, utan att frångå myndigheternas rekommendationer, stötta det lokala näringslivet, som i sin tur kan få muskler nog att återuppta sin annonsering.

Ett annat är att helt enkelt swisha oss en slant. Kalla det stödprenumeration eller ett bidrag till kvalitetsjournalistik och fortsatt granskning av den lokala demokratin. 

Stötta oss nu, så att vi kan fortsätta vårt viktiga arbete! 

Bli NVP-vän!

Bidra till lokal kvalitetsjournalistik genom att swisha valfri summa till nummer 123 020 31 58. 

Hanna Bäckman