FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

I vinter byts bottenstrider
mot toppraffel i lokalidrotten

Ledare 06:30 | 06 november 2018

Sett ur ett fotbollsperspektiv måste detta sommarhalvår betraktas som ett riktigt bottennapp, lokalt alltså.

Inte ens inför fotbollssäsongen, då tränarna i regel väljer att se det positiva, var det tal om någon hybris när NVP frågade om målsättningar. Det var visserligen realistiskt, men att alla fem lag Nackalag skulle åka ur förbundsserierna (de högsta divisionerna som Svenska fotbollförbundet sköter), hade nog inte ens de största pessimisterna kunnat tro.

Men, glöm sommaren. Nu har vinterhalvåret inletts, och det är något helt annat. För när mörkret och kylan drar in, då byter lagsporterna ut bottenstrider mot toppraffel. Nacka och Värmdö har blivit riktiga vintersportkommuner.

I Nacka bollhall kommer Skurus handbollsdamer och Nacka juniors futsalherrar gå för SM-guld. Till och med Skurus handbollsherrar har fått en nytändning, och är favoriter att vinna division 1 och nå Allsvenskan. Nacka Wallenstams innebandydamer är nya i Allsvenskan, men det struntar de i. Hittills är de obesegrade och satsar redan denna säsong på att nå högstaserien SSL. Och jojo--laget Nacka HK vill upp i Hockey-ettan igen. 

Värmdö då? Jo, här finns det också toppstrider att följa. Värmdö IF:s innebandyherrar har byggt tålmodigt och kan efter flera år i toppen ta det sista steget för att nå Allsvenskan. Värmdö HC har samma mål som tabellrivalen Nacka HK, de vill också kliva upp ett snäpp. Och i veckan äntrar Gustavsbergs bandy som sista lag vinterscenen. Detta rödvita lag som ständigt slåss mot usel hemmais, dåliga säsongsinledningar (just för att de inte kan träna på stor is) och lövtunna trupper. 

”Gurras” bandyprofil Niklas Norevik, som också är ny assisterande tränare i laget, uttrycker på veckans sportsidor förra säsongens förutsättningar på ett bra sätt: ”Vi var så få i laget att på en bra träning hade vi åtta spelare. Vi förstod tidigt att vi skulle åka ur.”

Laget vann en match av 22 möjliga och slutade längst ner i tabellen med minus 94 i målskillnad. Men nu när den klassiska bandyklubben -flyttats ner en division – då berättar Niklas Norevik att det äntligen råder optimism i klubben igen. Lyssna bara här: Det finns is (!) på Ekvallens bandyplan redan nu (hoppas att den är kvar nästa vecka), målet är att vinna serien och — hör här — dessutom vill klubben chocka bandysverige med ett nytt revolutionerande spel inom bandyn.

Så räkna med ytterligare en toppstrid i vinter, även för Nackas och Värmdös kanske mest otursförföljda lag.