"Förläng ­sommaren — bada in ­hösten"

Krönika Publicerad 10:10, 03 augusti 2021

• "Man ångrar aldrig ett bad", skriver NVP:s Anna-Karin Blom

I mitten av juli 2020 satt jag vid frukostbordet på en väns sommarställe och läste DN. På de uppslagna sidorna framför mig fanns en stor artikel om ett nytt fenomen — ”wild swimming”. I artikeln beskrevs att ”wild swimming”, eller året runt-bad, hade blivit en snabbt växande trend. 

”Vill du också bli en året runt-badare?” stod det i ingressen, och min vän, som hade läst artikeln innan mig, riktade samma fråga till mig. 

Minst ett bad i veckan fram till nyår sa pakten som vi slöt för lite drygt ett år sedan. En pakt som var lätt att sluta under en frukost på en av sommarens varmaste dagar. 
Att fortsätta bada efter att sommaren anses över (läs: efter augusti) är en fröjd. Vattnet är fortfarande nästan sommartemperatur och solens strålar värmer långt in i på hösten. I höstas satt jag flera gånger på en varm klipphäll eller en folktom strand efter ett dopp och kände att jag hade ”hackat” sommaren, kommit på ett trick som gjorde så att den kändes längre. För mig, som alltid känner vemod när sommaren närmar sig sitt slut, är det en stor vinst. Och vetskapen att badsäsongen fortsätter gör det lite lättare att -acceptera att semestern är slut, termometern inte längre visar grader över 25 och det har hunnit bli augusti. 

Att de första kallbaden gick så lätt gjorde mig kaxig. ”Det här kommer gå lätt!”, tänkte jag. Men när septembersolen var ett minne blott och det var elva minusgrader och snö var det inte en lika enkel match att kliva ner i vattnet. 

Trots det höll pakten om ett bad i veckan fram till årsskiftet. Eller, det höll nästan — när julen firades i Norrbotten var isen för tjock och resurserna för klena för att nå vattnet. 
Efter nyår ändrades badreglerna till minst en gång i månaden. Även det hölls — innan juni började var 15 bad lagda till handlingarna.

Många menar att kallbad ger positiva hälsoeffekter. Det har jag inte funderat så mycket på. Adrenalinkicken efteråt räcker för mig.
Jag vet att iag inte är unik, vi var många som hittade kallbaden under 2020. Pandemin fick många att testa nya saker. Men jag är glad att jag testade, och fastnade. 

Om man vill hoppa på trenden är det nu man ska börja — för det är betydligt lättare att bara fortsätta bada än att ta premiärdoppet lagom till första snön. Testa, för man ångrar aldrig ett bad!


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x