Krönika Publicerad 12:24, 16 februari 2021

• 50-årsfirargruppen i kommunen verkar ha lagt ut firandet på entreprenad", skriver NVP:s Jalmar Carlson

I den här spalten har jag tidigare intagit en något negativ inställning angående kommunsammanslagningen 1971. Här har ni läsare påmints om att vare sig Booborna, Sicklaborna eller Saltsjöbadsborna ville ha en sammanslagning och att det faktiskt var 50 år sedan småkommunerna begravdes.

Men man kan också se till att fira. Något som Nacka kommun, i den allmänna coronaförvirringen, valt att ta det lite försiktigt med. Det tändes marschaller och sattes upp ballonger för att fira att det gått exakt 50 år sedan det första sammanslagna fullmäktige sammanträdde (tjoho, liksom).

50-årsfirargruppen i kommunen verkar i övrigt ha lagt ut firandet på entreprenad och det finns pengar att söka ur ”Jubileumspotten” för de föreningar och organisationer som har någon bra 50-årsjubileumsidé.

Och har inte föreningarna några egna idéer så kommer här några tips från lokaltidningen — lite av egen-intresse, för att få roliga saker att skriva om:
• Återuppliva ”Hundra stråkar”, Nacka musikskolas stora konsert i underbara Nacka aula — och bjud in stjärnor som spelat där och som lärt sig spela i Nacka, för Nacka musikskolas (och på senare år andra aktörers) inverkan på landets musikliv är betydande. 
I aulans foajé sitter det ett par affischer med autografer på alla stjärnor som uppträtt i aulan, en hisnande läsning för dem som kan tyda autografer.

• Arrangera en stor Stjärnmatch i ishockey. Nacka, men även Boo och Älta och i viss mån Saltsjöbaden, har fostrat rikligt med landslagsspelare och NHL-proffs, så ishockeytraditionen i kommunen är stark. Tänk att få se Mats Sundin, Tommy Söderström, Leif Svensson, Jens Öhling, Arto Blomsten och Alexander Holtz på isen samtidigt!

• Jubileumsföreställning i Boo Folkets hus, med lokala stjärnor som Markoolio och Ulf Lundell och andra som startat, eller dykt upp på Folkans scener.

• Jubileumsslalom i Saltisbacken (jag vet, det får bli snabba ryck) — Saltsjöbadens slalomklubb kan säkert få ihop ett bra startfält för en parallellslalom i backen. Det finns gott om landslagsåkare och andra profiler i Saltis.

• Försök att få igång Järlaträffen igen, på sin tid den första och bästa nationella pojkturneringen i fotboll, som betydde mycket för ungdomsfotbollen och för Nackas rykte i landet. En jubileums-Järlaträff, om än bara för en dag med slocknade lokala, och nationella stjärnor, och kanske bara för en match, vore på sin plats. Men inte i Tältet.

Om ingen söker och försöker — då lär det inte bli speciellt festligt jubileumsår i Nacka.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x