FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

Flickorna måste få
veta att de duger

Ledare 06:30 | 18 september 2018

Jag borde väl inte bli förvånad. Men jag kunde ändå hjälpa att jag fastnade länge vid underkategorin ”Psykisk hälsa” i länsstyrelsens stora undersökning Stockholmsenkäten.

I både nionde klass och årskurs två på gymnasiet är könsskillnaderna gällande den psykiska hälsan nämligen slående. I så gott som samtliga kommuner och frågor visar resultatet att tjejerna mår mer dåligt och har sämre självförtroende än killarna. 

Håll i er, för nu kommer en rad siffror som underbygger detta påstående.
Till exempel tycker bara 59 procent av tjejerna i nian i Nacka och Värmdö ofta att det är riktigt härligt att leva. Motsvarande siffra bland killarna är 73 procent i Nacka och 72 procent i Värmdö.
Vidare uppger 45 procent av gymnasietjejerna i Nacka att de ofta känner sig deppiga och ledsna utan att veta varför, men bara 18 procent av killarna.
Frågor om utseendet? Samma sak: 50 procent av Nackatjejerna i nian är nöjda med hur de ser ut — och 73 procent av killarna.

Och det bara fortsätter. Killar har en betydligt högre grad av god psykisk hälsa, det är dubbelt så vanligt att tjejerna har huvudvärk, tjejerna har mycket oftare dålig aptit, nervös mage och dålig sömn.

Slutligen, och det är så deppigt: Det är dubbelt så vanligt att tjejer inte tycker att de duger till. På något sätt känns det som en kärnfråga. Om man inte tror att man duger, hur ska man då någonsin våga ta för sig, synas och höras? Hur ska vi då uppnå jämställdhet i vuxenvärlden, i det långa loppet?

Jag sitter inte inne med någon lösning. Men jag tror att alla som har med barn att göra måste tänka några varv extra. Alltså, redan på förskolan, redan i hemmet när barnen börjar få grepp om sin omvärld. 

Strunt samma om den tre-åriga flickan är besatt av rosa tyll och dockor. Bara hon inte känner att hon hela tiden måste vara en duktig flicka. 
Hon får vara högljudd ibland, hon får ta plats och hon ska varenda dag, på något sätt, få höra att hon duger. Precis som hon är.