Krönika Publicerad 12:29, 08 september 2020

• ”En förtätning av landets redan mest trångbodda pärla till miljonprogram skickar ut signaler”, skriver NVP:s Jalmar Carlson om Fisksätra

Så ska ännu en person som inte bor eller verkar i ett omskrivet område tycka till. En person som dock varit på plats i Fisksätra ganska ofta genom åren, också på kvällar — även om det mest handlat om besök av idrottsevenemang. Och som är mer rädd för att piska upp en stämning än för den stämning som råder efter den senaste tidens skjutningar och mordförsök.

Fisksätra, som faktiskt har postadress Saltsjöbaden, är både speciellt och fint. Det är möjligen ett av de finaste miljonprogramsområden man kan tänka sig. 
Här finns bra kollektivtrafik med både tåg och buss, en bred motorväg ända fram till området, ett jättestort naturområde runt knuten, massor av vatten och fin utsikt. Och dessutom en kyrka och en moské i fint samarbete och ett Folkets hus mitt i byn.

Men. Här finns ingen högstadieskola. En, tills i dagarna, inte alls fungerade idrottsplats. Ingen simhall. Ingen närpolisstation. Lägg därtill trångboddhet, ett slitet centrum och beslut om förtätning. 
Det är inte säkert att kommunala Nackahem, som lades ner på 90-talet, var världens bästa hyresvärd. Men bolaget gav åtminstone kommunen som ägare en bättre insyn om läget i det egna miljonprogrammet. 

Det finns många orsaker till att kriminalitet uppstår. Det är i sammanhanget inte ointressant att Nackas gymnasieelever använder droger i högre utsträckning än elever i andra kommuner i länet (Stockholmsenkäten 2018). Och en stängd kommunal grundskola, en simhall som inte blev av, en multihall som blir mindre än utlovat och en förtätning av landets redan mest trångbodda pärla till miljonprogram skickar ut signaler. Signaler som kan ge rekyler som pistolskott.

När några killar halkar snett och vill tjäna pengar på olagligheter blir det rörigt. Till och med riktigt farligt, för en del. 
Och områdets rykte sjunker dramatiskt. Trots att det ligger grönt och fint mitt emellan Saltsjö-Duvnäs och Saltsjöbaden.

Kommunen och polisen har reagerat snabbt på den senaste tidens händelser (läs artiklarna här och här). Men det finns ändå något reaktivt, liksom överraskat, över reaktionen.

Det är okej att vara oroad och bedrövad över utvecklingen. Men inte att bli överraskad.