”Ett paradis för kvinnor — just intill radhusen”

En festdag vid dansbanan på Visborgs minne. FOTO: BRITT-MARIE SVENSSON
Krönika Publicerad 12:17, 21 september 2022

• ”Den gröna dalen invid havet var som ett annat land, en annan kultur i en annan tidsepok”, skriver NVP:s Jalmar Carlson som minns sommarsystrarna

Det fanns aldrig någon konflikt. Men väl en tydlig kontrast.
Vi villa- och radhusbarn som växte upp i Duvnäs Utskog i norra Skuru hade väldigt lite med kvinnorna på Visborgs minne att göra. Vi som åkte buss 409 retade möjligen oss lite på att alltför många turer gick ner och vände vid Visborgs minne, trots att det under veckodagarna aldrig var någon som gick på eller av där.
Men den gröna dalen invid havet var som ett annat land, en annan kultur i en annan tidsepok. Det som hände där var för oss okänt.

Jane Moréns bok ”Sommarsystrarna på Visborgs minne” (se artikeln här), som dokumenterar den märkliga och vackra platsen i min barndoms Skuru, väcker en del gamla minnen till liv, men också förvåning över hur tillvaron på samma lilla udde kan bli så uppdelad.

Livet på Visborgs minne levdes utan bil och utan rinnande vatten, toalett och dusch i stugorna, men med en gemensam idé. Det var lugnt, tyst och vackert, billigt och enkelt. 
Boken är en påminnelse om att det går, eller gick, att ha semester utan stora tillgångar, utan att resa runt halva jordklotet och utan att ha samma bekvämlighet som i sitt permanentboende. Att det fanns något som hette kollektiv och gemenskap.

På fredagarna satt de där på bussen, oftast med varsin Dramaten-rullväska med mat och lite kläder. Snälla, oförargliga damer som likt oss barn och ungdomar enbart använde kollektiva färdmedel för att ta sig till Duvnäs utskog.

Med lite större förståelse och nyfikenhet hade vi nog insett att området längst ut på Skurus norra udde var helt unikt. Kvinnorna hade ett gemensamt projekt, arbetade och delade på vedermödor, bara några hundra meter från radhusen. De små röda stugorna tyckte vi var ynkliga, men de var rena paradiset för kvinnorna. Där vi levde våra förortsliv och längtade bort till sommarvillor och utlandsresor hade de sitt semesterparadis.

De senaste åren har den relativt nya restaurangen i dalgången i väster i Visborgs minne lockat villaägarna till fina matupplevelser i kvällssolen. Och då, sent omsider, har vi fått en känsla av hur bra sommarsystrarna haft det genom åren nere vid havet med utsikt mot Stockholms inlopp.

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x