"Jag har drabbats av djup busschock"

Edvin Törnblom. FOTO: JENNY FREJING
Krönika Publicerad 09:30, 28 januari 2020

• "Kan vi inte bara komma överens om att alla som tar del av denna text faktiskt börjar använda uttagen så att det någonstans känns som värda investerade pengar?", skriver NVP:s nya gästkrönikör Edvin Törnblom.

Ni vet absolut alla gånger man ska ta bussen i Nacka/Värmdö och den är tio timmar försenad? Ni vet när man sitter och andas i en papperspåse på Stadsgårdsleden knaprandes på en karta lugnande med 112 slaget på mobilen för bussen har stått still i väntan på att få åka in vid Slussen i 45 minuter? Lugn, bara lugn! För ni vet väl att man nu för tiden kan ladda sin telefon i USB-uttag på bussen! Allt annat är förlåtet, SL.

Skämt åsido, jag älskar att man kan ladda sin mobil på bussen och jag gör det ofta. Men samtidigt är jag en av de två personer som faktiskt använder uttagen. Hur vet jag det då? Ja, nej, det vet jag ju inte men alla Nackabor jag pratat med (alltså typ mamma, pappa och min sängliggande granne) om den nya ladd-satsningen har knappt fattat vad det är. Blir så stressad nu, känns inte alls som att beslutsfattarna har gjort någon form av marknadsundersökning innan det bestämdes att installera dessa uttag. Känns som det suttit ett gäng i något trafikråd på en AW och bara ”Hörni, skulle det inte vara nice med USB-laddare på bussen? Jo, vi kör!”.

Jag hittar inte så mycket i tidningarna om detta beslut. I en artikel i Mitt i Nacka från augusti 2018 säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons, M, att ”Det här är ett uttryck för god ekonomi, och bättre och tätare trafik och en bättre resa på bussen”. Förlåt? Absolut att det ger en bättre resa på bussen men vaddå bättre och tätare trafik?! Vaddå uttryck för god ekonomi? Är vi rakt av med om en kukmätartävling mot grannregionerna? ”Haha, vi har eluttag på våra bussar, det har inte ni! Pilutta er!”

Är i djup chock. Är det på riktigt inte viktigare att: 1. se till att bussarna alltid kommer i tid, 2. att busslinjer inte ska bli indragna så fort det snöar, 3. få resenärerna att börja använda de sabla säkerhetsbältena?

Kan vi inte bara komma överens om att alla som tar del av denna text faktiskt börjar använda uttagen så att det någonstans känns som värda investerade pengar? 

Så nästa gång bussen blir inställd i ännu ett ”snökaos”, kan vi väl unisont försöka se ljuset i mörkret? OM bussen hade dykt upp så hade telefonen åtminstone kunnat laddas!

Här kan du läsa en presentation av Edvin.

  • Edvin Törnblom