"Dödsolyckan passar sorgligt väl in i mönstret"

Bussdepån i Björknäs. FOTO: JENNY FREJING
Krönika Publicerad 12:11, 16 november 2022

• NVP:s Hanna Bäckman om otäck statistik över dödliga arbetsplatsolyckor

Hittills i år har 37 personer omkommit i arbetsplatsolyckor i landet. Lika många dog på jobbet under 2021, och året före det var antalet 24. De senaste tio åren har nästan 400 olyckor med dödlig utgång på arbetsplatser rapporterats i Sverige.

Siffrorna, som jag hittar på Arbetsmiljöverkets sajt, är otäcka att se. Än mer obehagligt blir det när jag läser de mycket kortfattade beskrivningarna av dödsorsakerna: ”fall från hustak”, ”grävmaskin välte”, ”skadad av boskap”, ”innebränd i lastmaskin”. Ja, de allra flesta av dödsolyckorna sker inom bygg, transport och jordbruk. Drygt 40 procent av fallen hänger samman med förlorad kontroll över transportmedel eller utrustning för förflyttning av material. Nio av tio av de som förolyckas är män, merparten i åldern 55 till 64 år.

Olyckan på Björknäsgaraget i förra veckan, där en man i 55-årsåldern avled efter att ha blivit påkörd av en buss (läs artikeln här), passar med andra ord sorgligt väl in i mönstret. Ingen människa ska behöva dö på jobbet. Jag är inte den första att säga det — Arbetsmiljöverket har till och med en uttalad nollvision mot dödliga händelser på arbetet. 

Enligt myndigheten hade flera av de arbetsrelaterade dödsfallen kunnat undvikas med hjälp av ett fungerande arbetsmiljöarbete. Arbetsmiljöverket pekar på att brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, liksom brister i riskbedömning av arbetsmoment, ofta framkommer vid inspektionerna av händelserna.

I Björknäsfallet är det för tidigt att dra några slutsatser. Både polisen och bussbolaget Keolis inlett utredningar för att ta reda på hur olyckan gick till. Polisens förundersökning har rubriceringen ”vållande till annans död, arbetsplatsolycka”. Men svaren på vad som faktiskt hände, och orsakerna till det, finns ännu inte.

Det enda som finns är ännu ett tragiskt dödsfall på en arbetsplats att föra till statistiken. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x