Krönika Publicerad 10:14, 25 februari 2020

• ”Nacka är alltså ett verb. Ett ganska våldsamt och läskigt verb.” Det skriver NVP:s Jalmar Carlsson.

Nacka strand torsdag: Nacka företagarträff pågår för fullt. Ord och begrepp som varumärke, värdegrund och hållbarhet cirkulerar i luften. 

Plötsligt slår tanken ner: ”Då namn och varumärke spelar så stor roll i dagens samhälle, hur kan en av kommunerna i vår trakt heta samma som verbet för att döda (främst) hönsdjur?”

När Nacka kommun bildades 1971 var det ingen av de ledande kommunpolitikerna i de tre delarna som ville ha en storkommun. Gubbarna (och de få damerna) i Boo landskommun, Saltsjöbadens köping och Nacka stad ville inte gå samman, men insåg att regeringen ville det och när det skulle diskuteras namn på det nya föreslog Boo- och Saltsjöbads-folket namn som Saltsjövik och Saltsjö kommun. 
Men döda tupp-folket vann. Nacka är alltså ett verb. Ett ganska så våldsamt och läskigt verb.

Här följer en episod från tiden då lokala hockeyklubben var rätt bra och mötte Hammarby, som också var betydligt bättre. Några i publiken skrek ”Nacka Hammarby”. Några tyckte det var gulligt att båda lagen fick sympatier, men det var nog främst en uppmaning: att nacka, förgöra, motståndet.

Det är högst oklart när det kan bli läge att byta namn, slå ihop eller dela upp döda tupp-kommunen nästa gång, men visst vore det vackrare och mindre frankt med ett annat namn?
Östervik, Skärgårdsstad och Saltsjövik föreslås härmed. Funderar också på Österled.

När man tittar vidare på vår lokala karta upptäcker man snart att verb är ovanligt ofta förekommande bland ortsnamnen i våra trakter. Sickla (hyvla eller dregla), Bo, Strömma och Skägga (slarva med redskap till sjöss) är verb och ändå okej ortsnamn, till skillnad från Nacka — och Älta.

Förslag på vettiga verbnamn på vår nya kommun kan vara Styra (anknyter till sjön och viljan att vara ledande), Bygga eller varför inte Brygga (anspelar både på kaffetraditionen och skärgårdskopplingen).
Märkligt nog var detta inget stort samtalsämne under företagsträffen — men jag kommer att fortsätta älta frågan.
PS. Vi på NVP vet varför Nacka heter Nacka, men det får förklaras en annan gång.