"Det är svårt att bli ett med naturen"

FOTO: RYNO QUANTZ
Krönika Publicerad 13:56, 12 oktober 2022

• NVP:s Hanna Bäckman om möten med älgar och ormar

En älgko med två kalvar skapade stor uppståndelse när de två gånger i förra veckan lommade in på Lemshaga akademis skolgård för en egen fruktstund (se artikel här). Rektorn Annica Kjell intygar för NVP att inga elever kom i närheten, och att de stora djuren var ”besvärliga men aldrig hotfulla”.

Men helt odramatiskt var det inte — viltvårdare fick komma för att sjasa iväg älgarna. Händelser som dessa är en kanske nyttig påminnelse om att vi, hur urbana vi än tycker oss vara, faktiskt brer ut oss på bekostnad av djuren och naturen. Där djuren tidigare har kunnat röra sig fritt finns det nu vägar och bebyggelse.

Och att älgarna lockas till fallfruktsbuffé i villaträdgårdarna så här års är inte så konstigt. De dras ju till maten. Vill man undvika älg på tomten bör man snarast plocka bort frukten själv, manar viltvårdaren Mikael Norgren i artikeln. 
Han tipsar även om hur man ska agera om man träffar på skogens konung. Lugnt och sansat bör man ge sig av, och man ska inte försöka kommunicera med eller skrämma bort djuret. ”Det är ingen häst man kan gå fram och klappa. Vi talar om 700–800 kilo muskler”, varnar Mikael Norgren.

Själv har jag aldrig stått öga mot öga med någon älg, tack och lov. Men skulle det ske hade jag nog blivit så rädd att jag inte kunnat röra en fena. För min del räcker det tyvärr med att se en orm för att rädslan ska slå till. Det spelar ingen roll om det är en giftstinn huggorm eller en harmlös kopparödla — allt som ringlar och slingrar sig på marken väcker starka obehagskänslor och en impuls att hoppa upp i någons famn för att ta skydd. 

Nej, det här med att bli ett med naturen är inte lätt. Men man kan försöka omfamna den efter bästa förmåga, som Lemshagas lärare gör när de nu låter älgarna bli en del av undervisningen. Annica Kjell berättar att eleverna efter påhälsningen får skapa sagor om besökarna. Vissa elever gissade att älgmamman ville att kalvarna skulle få en plats på skolan. ”Var det därför de kom tillbaka två gånger?”, undrade de. Ja, vem vet? Naturen är outgrundlig. 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x