”Dags att ta vara på gåvorna från himlen”

Avverkning på Utskogsvgen. FOTO: JENNY FREJING
Krönika Publicerad 10:03, 06 december 2022

• NVP:s Jalmar Carlson om att nedfallna grenar borde bli en tillgång för vedeldare i Nacka och Värmdö

Obekräftade, men förmodligen inte ­osanna, uppgifter talar om att Nacka och Värmdö var värst drabbade av snömassorna för ett par veckor sedan. Därmed också de kommunerna där flest trädgrenar fallit — och kommer att falla när det börjar blåsa.
Andra obekräftade, men säkert heller inte helt osanna, antaganden är att i vart fall Nacka är en av de ­kommuner där det köps mest vedpåsar för privat bruk.

Under ett besök i Värmland under hösten insåg jag att mycket spillvirke inte tas om hand, samtidigt som priserna på ved stigit rejält i storstadsområdena i takt med elpriserna. Då väcktes en tydlig affärsidé: Den som har motorsåg, släpkärra och upplag kan forsla mer eller minde gratis ved från Värmland till ­­Nacka/Värmdö och sälja den dyrt.

Affärsidén har stärkts när själva råvaran plötsligt bokstavligen talat fallit ner från himlen som en gåva till oss, samtidigt som den också är i vägen och ibland kan vara en fara och måste hanteras.

Många av de stora och små grenarna som ligger som plockepinn i skogar och parker måste flyttas samtidigt som det finns gott om villaägare som är beredda att betala för ved, som ett komplement till allt dyrare elvärme.

Kommunens näst största markägare (efter Erstavik), kommunen själv, kommer av allt att döma inte att göra någon affär av att ta reda på de stora grenarna som ­fallit ner.
Planer på att dra igång en kommunal verksamhet som röjer, kapar, hugger, torkar, förvarar och säljer veden finns inte. Däremot finns det planer på att möjligen ge bort den till kommuninvånare, som ju faktiskt är del­ägare av den, uppger Fredrik Sandell, gruppchef för enheten offentlig utemiljö i Nacka, för NVP.

Den kommunala inställningen till nedfallna träd och grenar, som inte ligger i vägen, är att de ska ligga kvar till gagn för insekter och rådjur, berättar han vidare. Dessutom har kommunen förhandlat bort rätten att göra pengar på ved till före­taget som är upphandlat för skogsröjning. Före­taget, som får lite mindre betalt för sina tjänster, har möjlighet (men kanske inte vilja, kraft och ork) att förädla den gratis råvaran.

Entreprenören i mig sjunker ihop.

Men ni med egna tomter, dyra elavgifter och egen kamin borde nog ta er en funderare i alla fall. Ta fram sågen och yxan och ta hand om allmosan som fallit ner!
Ledsen, alla insekter.

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x