Krönika Publicerad 11:06, 11 augusti 2020

• "Man kan se det som ett sundhetstecken att det finns flera föreningar med breddverksamhet som överlevt och som stretar vidare", skriver Jalmar Carlson

Få verksamheter knyter samman människor mer än idrotten. Och även om NVP gör sitt bästa för att få läsare på Djurö att bry sig om vad som händer i Älta och tvärtom så är just idrottsutbytena mellan de lokala lagen ett av de bättre sätten att knyta ihop vår trakt.
Ishockeyn, som alltid haft en viktig roll här ute, har (haft) sina derbyn, men fotbollen har fler lokala lag och därmed fler derbymatcher. Så är det i år, och så var det för 30 år sedan. 

Säsongen 1990 kämpade Älta och Järla om seriesegern i en ren seriefinal på Nacka IP i oktober medan Boo FF var med och störde i toppen. Även Värmdö och Djurö/Vindö (som visserligen åkte ur) förgyllde serien, där lagen till stor del bestod av gamla skolkamrater från Nacka gymnasium.

Efter denna vår, med inställda matcher på grund av rådande pandemi, har de lokala fotbollsserierna startat igen. Och det blir derbyn varje vecka.
För en som varit borta från trakten ett tag ser tiden ut att ha stått stilla. Järla mot Värmdö. Älta mot Boo. De fyra bästa herrlagen i fotboll i trakten spelar åter i samma serie, och det är fyra klubbar som oförtrutet kämpar på.

Det går verkligen att tycka att detta är ett svaghetstecken, att de fyra bästa lagen i ett område där det bor 150 000 invånare spelar i fyran. Men man kan också se det som ett sundhetstecken att det finns flera föreningar med breddverksamhet som överlevt och som stretar vidare med förhoppningar om framgångar samtidigt som lokala ungdomar erbjuds spel i närmiljö, och chans att spela seniorfotboll på hemmaplan.

Årets första derby mellan Järla och Värmdö avgjordes snabbt. Värmdös unga, lätta, försvar kunde inte stoppa Järlas tunga offensiv. 4–0 i paus blev till sist 4–1, helt rättvist inför klart fler än 50 personer runt Nacka IP. Läs om derbyt här.

Hur det gick i seriefinalen 1990? Jo, Järla vann med 3–0 över Älta och gav nybildade sammanslagningen Nacka FF ett fint avstamp för framtiden. Nacka FF var sedan under hela 90-talet lite av en elitklubb som nådde landets näst högsta serie, och även Älta IF hakade på någon eller några divisioner under några säsonger.

Men även om Boo FF och sedan Värmdö IF haft hyggliga framgångar under 2000-talet står herrfotbollen i trakten med fyra lag i division fyra igen. På gott och ont.
Men glöm ej, det bästa och kanske mest prestigefyllda derbyt spelas inom damfotbollen. 4 oktober avslutas division 1 södra Svealand med matchen Boo FF–Älta IF.