FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

Bostadsrätten mest gångbar för ungdomar

Ledare 06:30 | 30 oktober 2018

Hur mycket dyrare är det att bo i en nyproducerad hyresrätt än i en bostadsrätt för en förstagångsköpare? Ett svar kan vara över 3 000 kronor i månaden.

Det väcker också frågan: för vilka bygger man hyresrätter?

Enligt Hyresgästföreningens senast genomgång är hyrorna i Nacka de fjärde högsta i landet. Tidigare fanns en ganska livaktig debatt i kommunpolitiken där fler hyresrätter efterlystes. Jag ska inte säga att den helt domnat av, men särskilt livlig är den inte längre.

Det kanske finns en anledning till det.
För att få en någorlunda objektiv analys bad jag Boverket svara på frågan hur mycket det skiljer i kostnad mellan att bo i en nyproducerad hyresrätt jämfört med att köpa en bostadsrätt.
Det enkla svaret är alltså över 3 000 kronor.

I sitt exempel har Boverket jämfört en förstagångsköpare som köper en etta för två miljoner, betalar 15 procent i kontantinsats och har en avgift på 2 200 kronor i månaden. Det ger efter ränteavdrag en boendeutgift på cirka 4 000 kronor i månaden.
Enligt Boverket var snitthyran för en nyproducerad etta i Storstockholm 7 363 kronor i månaden 2017.
Visserligen är formeln förenklad och tar exempelvis inte upp kostnader för el och bredband med mera, som ju tillkommer i en bostadsrätt. Den tar heller inte upp risken för att något går sönder i bostadsrätten eller amorteringskrav, som dock är en form av besparing.

Så kanske har bostadsrätten redan tagit över som den mest gångbara lösningen för ungdomar, som ju vanligtvis är en grupp som nämns när bostadsbristen debatteras. Kötiderna till en hyresrätt (som inte är svindyr) gör ju också att många hunnit växa ur de senaste modeplaggen, innan ett hyreskontrakt är påskrivet.

Vad krävs då för att en nybyggd hyresrätt på sikt ska framstå som mer attraktiv, även för de som flyttar för första gången, förutom politiska styrmedel? Höjd ränta, en rejält sprucken bostadsbubbla eller slopade ränteavdrag? 
Jag vet inte, men däremot är jag ganska säker på att nya hyresrätter med hög hyra inte löser några stora problem på bostadsmarknaden.