Bjussiga politiker
har sänkt garden

Krönika Uppdaterad 06:30 09 april 2019

Hur berättar man om en människas liv på 4 000 tecken? Det går ju självklart inte, men ibland blir det extra tydligt.

I veckans tidning har vi porträtterat M-politikern Deshira Flankör, som leder det blågröna styret i Värmdö. Hon blir den tredje politikern i vår artikelserie ”Människorna bakom politiken” att berätta om sitt liv.

Deshira Flankör pratar i vår intervju om tiden innan familjen tvingades fly från Kosovo, och om hur ett samhälle utifrån ett barns ögon kan se ut precis innan ett fullskaligt krig bryter ut. Utanför familjens hus på en liten gata i huvudstaden Pristina kunde syskonen, utan att helt förstå vidden av allvaret i situationen, roa sig med att räkna stridsfordonen som körde förbi. Det var inte ovanligt att de passerade siffran 100. 

Ungefär samtidigt som Deshira Flankörs familj kom som krigsflyktingar till Boden, anlände Nackas oppositionsråd Khashayar Farmanbar, S — som vi också intervjuat i artikelserien — till samma norrbottniska ort.
Hans familj hade flytt från Iran och i intervjun delgav han oss en annan typ av livsbetraktelse, sett med ett nyanlänt barns ögon. Khashayar Farmanbar berättade att fortfarande kan sörja att han som tolvåring kom så sent till Sverige, att han precis missade historieundervisningen om de svenska kungarna.

Det här är bara ett par exempel på historier som vi inte har haft med i våra personporträtt, för att vi reportrar på grund av utrymmesskäl behöver värdera vad vi ska ta med.

Detta angenäma problem hade vi inte ställts inför om det inte var så att samtliga politiker vi pratat med släppt garden och varit så personliga och bjussiga att berätta om sina liv. Det som också gör mig glad är att de ställt upp på vår önskan att ta med en pryl till fotograferingen som säger något om dem, och att de tagit uppgiften på största allvar.

I nästa veckas tidning avslutar vi vår artikelserie med Nackas högsta politiker, Mats Gerdau, M. Han tog med sig simfötter och cyklop till fotograferingen. Bakom det valet finns också en stark historia. 

Nu när vi snart är i land med de här politikerporträtten, som vår fotograf Jenny Frejing tagit helt fantastiska bilder till, kan jag bara känna: Varför har vi inte gjort det här tidigare?!