”Betygshot mot lärare — det är ovärdigt”

Krönika Publicerad 07:32, 17 december 2019

• ”Ett höstterminsbetyg är inte alltid ett skolbarns bästa julklapp, men att skicka lärarna på jullov med hotfulla hälsningar är inte svaret” skriver chefredaktör Mathias Gurestam i en krönika.

Under en middag nyligen styrdes samtalet in på skolan. Eller snarare på föräldrars beteende i skolmiljöerna. En vän berättade att han helt zoomar ut på föräldramötena, inte på grund av tristess, utan därför att han inte klarar av att lyssna till den skara föräldrar som han uppfattar upptar rummets syre med nonsens.

Jag vet vad han pratar om, det gör nog alla vårdnadshavare till skolbarn. Vi är många som suttit och lyssnat till föräldrars oro som på föräldramöten inte sällan och ofta säkert omedvetet, kommuniceras attackerande mot lärare och skola.

Jag förstår att man ser sitt eget barn först, är sin egna situation närmast. Jag kan också bli svart i både ögon och tanke om mitt eget barn utsätts i skolmiljön. Och jag vet i ärlighetens namn inte hur många de hysteriska föräldrarna är, eller om de ens existerar (förmodligen har vi alla föräldrar ett visst mått av hysteri i oss). Kanske handlar det bara om en känsla på exempelvis ett föräldramöte, då många små öar av ”konstruktiv feedback” transformeras till och landar i en massa av kritik.

Jag säger inte heller att skolan alltid gör rätt, att rektorer, pedagoger och dess institutioner och kulturer inte ska granskas och ifrågasättas. Men likväl kan jag ömma för lärarna i många sammanhang och fall.

När jag läser informationsbrevet som skolledningen på Farstavikens skola/Kvarnberget har skickat ut till samtliga vårdnadshavare, blir jag dämpad. Att en elev och möjligen även elevens föräldrar inte alltid tycker om att sprätta upp betygskuvertet, det förstår jag. Jag minns det själv med skräckblandad förtjusning, hur jag ofta var missnöjd och alltid tyckte att något betyg var orättvist och ogrundat satt. Men att bete sig aggressivt och hotfullt, kräva betygsförhandlingar och lagvidriga gräddfiler för sina egna barn, det är bara för mycket.

Ett höstterminsbetyg är inte alltid ett skolbarns bästa julklapp. Att skicka lärarna på jullov med hotfulla hälsningar, är emellertid ovärdigt.

Med det sagt vill NVP tacka all skolpersonal, alla elever, vårdnadshavare
och alla er andra läsare för ännu ett år och önska er alla en riktigt god jul!