Bergman och padel klarade sig bäst 2020

FOTO: MOSTPHOTOS
Krönika Publicerad 09:59, 05 januari 2021

• Diskussioner om behov, tillgång och kostnader för ytterligare fotbollsplaner, ishallar och simhallar lär fortsätta 2021, skriver NVP:s Jalmar Carlson

Det blev ingen Nyårsbandy på Ekvallen. Ingen Juldagscup i fotboll heller för den delen.

Gustavsbergs bandy, som glatt sina supportrar på nyårsafton år efter år, har ännu inte fått starta sin serie. Den 29-åriga traditionen med lokal inomhusfotboll bröts.

Idrotten har påverkats rejält av pandemin.
Eliten har fått spela som ”vanligt”, men det är bara Skurus handbollsdamer och Nacka Wallenstams innebandydamer som tillhör den kategorin. 

Barnen, som väl ändå måste betraktas som de viktigaste idrottarna, har dock fått spela och träna, fram till jullovet då alla kommunala anläggningar stängdes.

Skurus handbollsdamer förlorade bara en seriematch under hela 2020, och det var sista seriematchen inför SM-slutspelet i våras — som aldrig blev av. I höst har laget vunnit allt, inför tomma läktare.
Fotbollen fick vänta till efter sommaren. De två bästa lokala lagen, damlagen i Älta och Boo i ettan, fick vänta med derbyt till sista omgången, då allt redan var avgjort. Älta vann derbyt, men Boo klarade sig kvar, inte Älta.

På herrsidan har Nacka/Värmdö inga lag i högre division än fyra nästa säsong. Fast ett av lagen är Fisksätra, som fått en nytändning med gamla lirare och en ny plan. 

OK Ravinens Gustav Bergman avslutade förra året med att vinna världscupen och sen fortsatte han under hela våren 2020 med att träna stenhårt för EM och VM. Som såklart inte blev av. Men han utklassade alla när SM-tävlingarna avgjordes på hösten — och tog en unik SM-trippel. 

Hade orientering varit en OS-sport hade det funnits stora lokala förväntningar till det OS som ska arrangeras i Tokyo i sommar. Märkligt nog har minst tre av de lokala OS-deltagarna 2021 anknytning till Gustavsberg: Tommy Macias, EM-trea i judo, Linn Blom, handboll, och David Nilsson (maratonlöparen som flyttat till Gustavsberg), friidrott. 

Mitt i all pandemibedrövelse fick lokala hockeystjärnan Alexander Holtz, 18, en enorm bekräftelse då han valdes i förstarundan i NHL-draften sent i höstas. Om han kommer att spela i OS någon gång är dock oklart, men NHL-stjärna lär han bli.
Sport och friluftsliv är mer än tabeller och prestationer. Som till exempel anläggningar.

Boovallen slapp hotet om bullerplank under 2020, medan diskussioner om behov, tillgång och kostnader för ytterligare fotbollsplaner, ishallar och simhallar diskuterades vilt i Nacka. Och lär fortsätta 2021.

Det nya popsporten padel, däremot, fick flera nya, privata, anläggningar under 2020 — och drabbades inte nämnvärt av coronarestriktionerna. Så kan det gå.


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x