Även en Majvor kan näthata

Edvin Törnblom. FOTO: JENNY FREJING
Krönika Publicerad 13:40, 03 mars 2020

• "Jag blir mörkrädd när jag ser tonen vuxna människor har mot varandra online." Det skriver NVP:s gästkrönikör Edvin Törnblom.

”Håll käften din jävla kärring!!!”
Jag sätter min Cola light i halsen medan sköterskan som injicerar min botox frågar vad det är som hänt. Jag svarar att det är en person i ett kommentarsfält som svarat just detta. 

”Usch, vad ointressant, den här krönikan kommer jag inte läsa”, tänker ni nu. ”Ytterligare någon influencer som jag inte kan namnet på som fått en massa näthat.” 
Men det är inte alls så det är. Denna kommentar är direkt hämtad från ett inlägg i en av de lokala Facebookgrupperna i Nacka.

Ja. Det stämmer. Det här språket används av vuxna personer som är aktiva i Facebookgrupper knutna till områden i Nacka. För er som inte använder Facebook (min mamma) så tar jag det från början: På det sociala mediet Facebook finns det så kallade grupper som man går med i om man är intresserad av ämnet som diskuteras. I Nacka (och många andra kommuner i Sverige) finns det ett antal av dessa grupper, till exempel ”Aktuella händelser i Nacka”, ”Vi i Skuru” och ”Saltsjöbadens anslagstavla”. 

Det jag är arg på är den ton personer (oftast äldre) som är med i dessa grupper använder mot varandra. Som programledare och en av Sveriges mest kända personer har jag genom åren fått utstå lite hat. Det har mest varit ”Jävla bög”, ”Vad är det här för fjolla?!”, ”GAAYYY”, alltså saker man lätt kan skaka av sig. Programmen jag gjort har riktat sig till en ung målgrupp där anonymiteten bakom datorn möjliggjort för en hel generation att näthata, och det är inte bara kändisar som råkar ut för hatet, utan många andra också. 

I dag görs dock ett gediget arbete i skolor mot denna typ av mobbning, vilket ju är toppen. Men med det i bakhuvudet blir jag mörkrädd när jag ser tonen vuxna människor har mot varandra online. Det är som att de inte förstått att man faktiskt kan låta otrevlig i text på internet. Det handlar kanske om att personer över 45 aldrig behövt reflektera över vilken ton de har i text, då de få gånger de skrivit till folk online har varit i mejl eller sms till sina barn med dilemmat ”Apple har rånat mig efter jag la till mitt betalkort på paddan”.

Det jag egentligen vill ha sagt är: Börja vara lite snällare mot varandra på internet. Annars kommer antimobbnings-organisationer behöva sitta i morgon och göra en ny strategi om hur man hanterar Majvor, 67, på Värmdö som nätmobbar sin stackars granne Ann-Sofie, 66.