”Återvinning — ett rent helgnöje”

Skojigt värre. FOTO: FTI
Krönika Publicerad 12:22, 30 juni 2022

• NVP:s chefredaktör Hanna Bäckman om konkreta små insatser som renar samvetet

Det har nästan blivit som en ritual. En gång i veckan — på lördagen eller söndagen — kånkar jag iväg med två fullproppade kassar till återvinningsstationen. Jag lyssnar på någon podd och känner mig härligt samhällsnyttig; jag drar minsann mitt strå till stacken där jag står och slänger små plastkorkar och aluminiumlock i rätt behållare.

Det är även en form av rening, att göra sig av med veckans förbrukade förpackningar. Dags att börja på ny kula, mot måndagen med tomma kassar!

Nu är kanske inte alla lika lättroade som jag. Eller, uppenbarligen är det så. Den senaste plockanalysen gjord av det kommunala bolaget Nacka vatten och avfall visar att en fjärdedel av innehållet i Nackabornas soppåsar utgörs av förpackningar och tidningar. Dessutom finns en hel del matavfall, textil och elavfall i påsarna. Sammantaget var det bara drygt hälften av påsinnehållet som var rätt sorterat.

När klimatfrågan är så stor, skrämmande och ogreppbar är det skönt att det finns bilder så tydliga att de skulle passa i en lärobok för mellanstadiet att luta sig mot 

I pressmeddelandet om plockananalysen sägs att vi måste börja se avfallet som en resurs och en råvara som man ska ta till vara och återvinna. Det allra bästa — översta steget i den så kallade avfallstrappan — är att minimera avfallet redan från början. Man kan se till att äta även stammen på broccolin, skippa engångstallrikar och köpa varor med kort datum.

Steget därefter i avfallstrappan är att återanvända; att lämna in avlagda kläder till secondhandbutiker och laga det som är trasigt. Nästa steg är materialåtervinningen, det vill säga mitt lilla helgnöje.

Därefter kommer energiutvinning, alltså förbränning av till exempel hushållssopor, och det sista steget i trappan är deponier — upplagsplatser för avfall.

När klimatfrågan är så stor, skrämmande och ogreppbar är det skönt att det finns bilder så tydliga att de skulle passa i en lärobok för mellanstadiet att luta sig mot och något så konkret som sin egen soppåse att utgå ifrån.

Det är liksom väldigt enkelt fixat att lägga mjölkkartongen i återvinningskassen istället för hushållssoporna, eller hacka ner blasten från purjolöken i en sallad istället för att slänga den. Till på köpet blir samvetet lite renare. Åter-win-win, kan man kanske kalla det.

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x