Krönika Publicerad 12:06, 22 juni 2022

• NVP:s Hanna Bäckman om dödsfallet i Nacka som fick rikspolitikerna att dra snabba slutsatser

Den 19 maj hittades en livlös flicka i en bostad i Nacka. Vi på NVP skrev om dödsfallet två dagar senare, när det blev känt att polisen misstänkte att flickan blivit mördad och att tre personer anhållits, misstänkta för inblandning.

Fallet blev mycket uppmärksammat i riksmedia, liksom på mer ljusskygga nätforum. Snart efter att mordmisstankarna offentliggjordes började det nämligen cirkulera uppgifter om att det skulle funnits ett hedersmotiv till det misstänkta mordet.

Dessa uppgifter var inget som polis eller åklagare officiellt bekräftade, men ändå gick såväl C-ledaren och Nackabon Annie Lööf som M-ledaren Ulf Kristersson den 22 maj ut på sina Facebooksidor och fördömde det de beskrev som ”mord med hedersmotiv” (Lööf) respektive ”misstänkt hedersmord” (Kristersson).

Några dagar senare, den 25 maj, skickade tre ledande M-politiker i Värmdö — Deshira Flankör, Cecilia Lindberg och Marie Bladholm — in en debattartikel till NVP där rubriken löd ”Det finns ingen heder i förlegade kulturer”. Den inledande meningen var ”Nyligen fick vi läsa om att en tonårig flicka i Nacka misstänkts ha mördats av familjemedlemmar”. Artikeln publicerades sedan på NVP.se och i papperstidningen.

Den 3 juni kom så beskedet att förundersökningen om mord lades ner, och att de tre misstänkta, som då hunnit bli häktade, släpptes på fri fot.

Åsikter och fakta flyter ihop till en enda röra, där sanningen blir allt svårare att hitta. Våra allra högsta politiker sysslar alltså med detta. 

Dagen efter det publicerade DN en debattartikel, skriven av partiledarna för M, SD, KD och L, där dödsfallet i Nacka togs upp som ett exempel på hedersrelaterat våld. Denna miss har påpekats av både juridikprofessor Mårten Schultz i SvD och av Medierna i P1, och uppgifterna om Nackafallet har tagits bort ur artikeln.

I alla dessa fall har alltså slutsatser dragits och politiska poänger tagits utifrån obekräftade medieuppgifter. Är det så politiker jobbar under valår — hitta medieuppgifter som styrker din tes, sak samma om de är korrekta eller ej?

Det är inte utan att man blir lite bekymrad. Åsikter och fakta flyter ihop till en enda röra, där sanningen blir allt svårare att hitta. Våra allra högsta politiker sysslar alltså med detta. 

Så håll i hatten och vässa din källkritiska blick inför höstens val. Det kommer vi alla att behöva göra.

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x