Krönika Publicerad 10:02, 28 december 2022

• NVP:s Hanna Bäckman om året vi strax vinkar adjö till

Det blev maktskifte i Värmdö. Den drygt 100-åriga Fabrikörsvillan i Nacka strand totalförstördes i en brand. Kommunerna och deras invånare fick öppna dörren för flyktingar från kriget i Ukraina. Två unga män mördades i förmodat gängrelaterade våldsdåd i Nacka. Det var stora problem med färdtjänsten för Värmdöbor, turbulens i Värmdö hamnars styrelse och ungdomsstök på McDonald’s i Mölnvik.

Se där, några av årets kanske största nyheter. En mer matig genomgång och sammanfattning finns i veckans papperstidning. Läs och bli påmind om den tid som just flytt.

Men först bara: Min egen lista över året vi strax vinkar adjö till.

Här är årets…

yngsta autografskrivare: Nioåriga Agnes Colliander, huvudrollsinnehavaren i biofilmen ”Lill-Zlatan och morbror Raring”, som hade premiär i mars. I intervjun med NVP berättade hon att kompisarna vill ha hennes autograf, och att även hennes frisör alltid vill ha den.

mest ihärdiga: Ulrika och Tor Söderqvist i Gustavsberg, som varit gifta i 75 år och därmed sällar sig till den mycket exklusiva skaran atombröllopspar. I oktober fanns det bara 57 sådana par i hela landet.

smartaste återanvändning: Vad kan man göra av en gammal rodelbana? En mountainbikebana, så klart! När Saltsjöbadens rodelklubb gav upp sin anläggning, stod cykelklubben redo att ta över. Smart!

mest äppelsugna skolbesökare: De tre älgarna — en ko med två kalvar — som under flera dagar återkommande dök upp på Lemshaga akademis skolgård för att mumsa äpplen. Eleverna fick hållas inomhus, och till slut var polisen tvungen att fatta beslut om att skjuta älgarna.

roligaste citat: ”Hade jag varit en granhanne hade jag friat direkt”, sagt av Anders Karlsson på Nora gård efter att han valt ut årets fulgran — en jultradition som familjen Ranebo Karlsson hållit i sedan 2016.

häftigaste flytt: Det är inte bara i Kiruna man transporterar hus. I höstas skedde en spektakulär flytt på Ingarö, när den 27,4 ton tunga Sockenstugan lyftes upp på en lastbil och kördes från Ingarö prästgård till Pilhamn, en bit därifrån.

mest efterlängtade: Robin Delselius öppnade bageri i Grisslinge, där hans mamma och moster tidigare drev Systrana Delselius. Hyllningarna från Värmdöborna ville aldrig ta slut i kommentarsfälten på sociala medier.

största seger: Annelie Bodén på Coop i Orminge, som med tusen rösters marginal utsågs till Årets Nackabo. Maken till populär vinnare har jag aldrig stött på under mina 14 år på NVP.

puttrigaste reportage: Jalmar Carlsons och Jenny Frejings artikel i vårt trafiktema i höstas om moppeknuttarna på Värmdö. Varje söndag, oavsett årstid, träffas de till åren komna mopedisterna på OKQ8 i Gustavsberg, puttrar runt på vägarna och avslutar med en fika. Och nästan allt sköts enligt reglerna: ”Kom ihåg. Vi trimmar inte våra motorer, det får man inte. Vi viktkompenserar dem för att hålla trafikrytmen”, förklarade en av moppeveteranerna, som dock ville vara anonym.

mest udda vigslar: 30 par nappade när McDonald’s i Nacka anordnade drive thru-bröllop i augusti. Ett av dem var Birre Lundén och Conor Handy. ”Vi har en kompis som lovat att kasta pommes istället för ris efter vigseln”, berättade Birre för NVP inför bröllopet.

bästa läsare: NVP:s, naturligtvis! Tack för alla bra tips, alla fina hejarop i sociala medier och alla trevliga telefonsamtal. Vi ses och hörs på andra sidan årsskiftet — i papperstidningsform tyvärr bara varannan vecka, men på NVP.se varenda dag.

Gott nytt år!

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x