Är påsken på väg att duka under?

Krönika Uppdaterad 06:30 16 april 2019

Firar ni påsk? Drar ni fortfarande fram lådan med påskpynt? Klär barnen ut sig till påskkärringar? Äter ni påskmat?

Samtidigt som många andra högtider har accelererat — julhandeln startar tidigare, på Black friday shoppar vi som aldrig förr, Halloween har seglat upp som en självklarhet och både kanelbullens och våfflans dag är om man ska tro sociala medier nästa heliga — tycker jag mig se att påsken har backat. 

Jag firar inte. Jag skäms nästan för att säga det, men för mig är påsken inte så mycket mer än en uppskattad långledighet. 
När jag var liten var det tvärtom. Påsken var nästan lika pyntad som julen. Det var dukar, kycklingar, tonvis med pynt som jag och min bror producerat i skolan och fjädrar i björkris — detta var innan fjädrar blev ett big no no. Dessutom dukades det alltid upp en stor middag bestående av klassisk svensk högtidsmat på påskafton.
Sedan jag flyttade hemifrån kan jag inte minnas att jag någonsin gjort något av ovanstående. Det mest traditionsenliga i mitt hem har varit ett par flaskor påskmust.

I mitt föräldrahem påskpyntas det inte heller längre. Undantaget är en påskkärringen i garn, som jag gjorde någon gång på mellanstadiet, och som min mamma envisas med att plocka fram och hänga upp varje år. Jag tror även att den stora påskmiddagen har gått i graven.

Jag förstår att många firar påsken av religiösa skäl. Och jag undrar om min om min tes om den bortprioriterade påsken hänger ihop med hur medlemsantalet i Svenska kyrkan stadigt sjunker. 
För 25 år sedan, när jag var i tioårsåldern, var drygt 86 procent — 7 623 073 personer — medlemmar i svenska kyrkan. Vid senaste årsskiftet uppgick medlemmarna till 5 904 830, knappt 58 procent av landets invånare.
I och för sig är jag uppvuxen i en familj som aldrig varit särskilt religiösa, så redan där faller argumentet.

Den enda påsktraditionen som verkar bestå, och bli starkare med åren, är godisätandet. Enligt siffror som dagligvaruhandelföretaget Axfood presenterade förra året smaskar svenskarna i sig närmare 7 000 ton godis under påskhelgen. Det är 0,7 kilo per person. Svensk handel beräknade att godisförsäljningen skulle öka med 64 procent under påsken 2018, jämfört med en vanlig vecka. Skönt att i alla fall en påsktradition fortfarande är stark.
Glad påsk vill jag, trots allt, passa på att önska NVP:s läsare. Och glöm inte att borsta tänderna!