FAMILJENYTTSe fler Dagens namn: Fredrik, Fritz

Kontakta NVP Tipsa NVP Om NVP Torsdag
18 juli 2019

Krönika

Andra bullar för juryn 2016

Krönika 06:30 | 05 mars 2019

Sassa brassa mandelmassa — dags att semlor in i munnen lassa!

Så inleddes min text om semmeltestet anno 2013. Utvald jury bestod av gottegrisar på Bilprovningen i Boo. De bjöd på underbara yrkesrelaterade omdömen i stil med att vinnarbullen (Finntorps konditori) ”såg ut som en Ferrari och doftade som en Jagga”. Bilprovarna blev startskottet för ett koncept som vi sedan följt upp med att låta andra grupper — poliser, pensionärer, präster med flera — utnämna årets smarrigaste semla.

Ett uppskattat upplägg som folk tar för vad det är. Gemensamt för ovanstående kategorier människor är ju att de knappast är experter. Vissa grymtningar förekommer naturligtvis, i synnerhet då från konditorier som inte placerat sig så högt i bedömningen, men generellt har NVP:s årliga semmeltest uppfattats som ett roligt inslag i spalterna.
Annat var det 2016.

Det testet var förkastligt. Det dömdes ut. Utfallet kunde inte tas på allvar. Det förstod vi genom ilskna kommentarer i mejl och kommentarsfält.
Vad var då problemet? Juryn bestod av två regelbundet bakande kvinnor och en tidigare bagare. De hade tagit sig an uppdraget med entusiasm och noggrannhet och utsett Birgittas bageri i Nacka strand till vinnare. Samma konditori som för övrigt vunnit testet två år tidigare, 2014, när SPF Värmdö, Sveriges pensionärsförening, synat den säsongens fastlagsbullar.

Mot pensionärernas utlåtande restes inga uppretade reservationer. Men när denna trio två år senare utsåg samma bulle som vinnare började det däremot ryka av ilska i mejlkorgen. Pinsamt, uselt, dåligt, skämmes!

Så vad var egentligen problemet? 

Jo, juryn— Fatima, Shekiba och Mohamad – var varken poliser eller bloggare eller präster eller ens mattelärare eller taxichaffisar utan kom från Somalia, Afghanistan och Syrien, och bodde för tillfället på en flyktingmottagning. Och det gick inte för sig. Det var inte seriöst att fråga dem vad de tyckte, var andemeningen i protesterna som restes, kommentarer som i flera fall pyrde av främlingsförakt.

Folk såg kort sagt rött— och sånt gör mig matt. Det är helt i sin ordning att ha åsikter om flyktingpolitik, den ska kunna debatteras och kritiseras, men när den åsikt man företräder fullkomligt färgar sättet på vilket man avläser världen är man tyvärr inskränkt, och går inte att ta på allvar, oavsett decibeltalet i skränandet. Man blir i stället en pajas.

För det blir ju faktiskt löjligt när inte ens en sådan petitess som ett semmeltest kan få undkomma flyktingföraktet. Vi kan godkänna en bagares åsikt om vilken som är godaste semlan, såvida han inte kommer från Syrien — då begår han i stället helgerån.
Jag anar att årets jury, Skurus SM-guldaspirerande handbollslag, inte kommer att möta motstånd alls. Trots att ingen av dem jobbat på bageri.