Alla vill hylla — men bidrar de själva?

Krönika Uppdaterad 06:30 26 mars 2019

Nyligen skrev jag en kort artikel om att Polarna Värmdö av den lokala hembygdsföreningen blivit utsedda till Årets Gustavsbergare. 

  

Vi skriver relativt ofta om olika Nacka- och Värmdöpersoner och föreningar som belönas med priser och utmärkelser, så jag tänkte nog inte att min artikel skulle få särskilt mycket uppmärksamhet.

Men där hade jag fel. Hundratals lajks och hjärtan trillade in, både på vår Facebooksida och i gruppen Värmdöbor, där jag delade länken. 

Jag borde i och för sig inte ha blivit förvånad, eftersom det alltid röner stort gillande i sociala medier när polare och nattvandrare från Nacka  och Värmdö berättar om sina eskapader. Alla gillar och vill uppmuntra personer som på mer eller mindre frivillig basis gör trygghetsskapande insatser i närmiljön.

Nästa fråga är: Bidrar de själva? Ja, en och annan gör säkert det. Men den stora massan är inte ute och tappar känseln i tårna en fredagskväll på nattvandring genom Älta. Att klaga på polisen och kommunen, det går däremot bra. Lite hårdvinklat kan man dra den slutsatsen av den trygghetsmätning som just genomförts i Värmdö. 

En av de saker som Värmdöborna, enligt enkäten, är mest missnöjda med är polisen. Så pass många höll med om påståendet att polisen inte bryr sig om de lokala problemen att stiftelsen bakom undersökningen bedömer att det är något som måste åtgärdas. 
Svaret från kommunpolisen och Värmdös trygghetssamordnare är krasst: Folk har fel uppfattning om vad som polisen faktiskt har ansvar för. 

Civilsamhället — du, jag, våra grannar — måste helt enkelt ta större ansvar för att vi ska ha det bra tillsammans

Det kan handla om att starta grannsamverkan mot inbrott, att börja nattvandra eller att alltid anmäla misstänkta brott i närområdet. Det går inte alltid att lämpa över ansvaret på någon annan.