”Alla ska tilltalas — då blir det uddlöst”

Inte mycket som sticker ut? FOTO: JENNY FREJING
Krönika Publicerad 13:37, 31 augusti 2022

• NVP:s Hanna Bäckman om utslätad plakatpolitik

”Mellanmjölk”, ”intetsägande”, ”uddlöst” och ”utslätat”. Pr-konsulten Paul Ronge är inte nådig när han, för andra valrörelsen i rad, i NVP närstuderar valaffischerna som Nackas och Värmdös partier knåpat ihop.

Det är nästan så man vill ta de arma makthavarna och politiska utmanarna i försvar; de gör ju så gott de kan, Paul! De försöker tilltala alla och uppröra ingen. Då blir det precis såhär mellanmjölkigt och utan udd. Dessutom är det inte lätt att hitta på en klatschig rubrik som ska sammanfatta allt man står för och vill förändra — jag vet själv hur svårt det kan vara att sätta intresseväckande men korrekta rubriker på det begränsade utrymmet på NVP:s förstasida.

Men samtidigt pekar ju Paul Ronge på något viktigt: Allt blir så menlöst att det till slut är svårt att skilja partierna åt. Nu är det ju förhoppningsvis inte valaffischerna i sig som får väljarna att bestämma sig för vad de ska rösta på. Men i all kommunikation inför valet bör väl partierna vara noga med att tala om vad som gör att just de sticker ut? Annars blir allt bara ett gytter av en massa vänliga och leende människor som vill allas bästa.

Vissa tendenser till denna likriktning finns även i de stora enkäter med politikerna som vi publicerat under fyra veckor i augusti. Men läser man alla svar på NVP:s frågor inom områdena trafik, skola, äldreomsorg och miljö går det ändå att se skiljelinjerna partierna emellan.

Behöver du påminnas om vad de svarade? Eller fördjupa dig i respektive parti? På vår valsajt NVP.se/val2022 har vi samlat alla våra artiklar inför valet. Där finns både enkäterna och de partiporträtt vi gjorde under våren. Förhoppningsvis kan våra publiceringar ge en tydligare bild av var partierna står än vad valaffischerna verkar göra.

Hanna Bäckman

 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x