Krönika Publicerad 11:58, 26 juli 2022

• NVP:s Jalmar Carlson om vad sommarläger betyder för stora och små

Kanske var det för att jag blev ikastad redan första timmen på mitt första sommarläger.
Eller så var det att mina föräldrar trodde att jag hade det roligare på landet med gamla mostrar än att vara med kompisar. Hur som helst förflöt mina barndoms somrar utan sommarläger. Tyvärr.

För när jag sedan blev tonåring och fick chansen att vara ungdomsledare på bland annat fotbollsläger förstod jag vad jag missat.

Det är på sommarläger man kan testa nya sporter eller fritidsverksamheter, det är där man kan få en ny roll och nya kompisar. Det är där man kan lära känna lite fler delar av sin hemtrakt genom att hänga med på olika utflykter till alla härliga badplatser.
Att vara ledare var roligt, viktigt, och ansvarsfullt. Och att få pengar för att göra det man tyckte var bäst; att spela och lära ut fotboll, samt leka och ta hand om barn var ju perfekt.

Att som kommunerna, och många föreningar, nu utvecklat — att låta rätt många ungdomar få sommarjobb på dagläger är toppen. Faktiskt för alla.
När fritidsgårdarna stänger tar andra föreningar och även kommunerna vid.

Idrottsföreningarna har som oftast läger i början och slutet av sommarlovet, men under de senaste åren har kommunerna i Värmdö och Nacka riktigt många roliga aktiviteter, där en hel del också är avgiftsfria. Mycket bra.

Visst, att min fotbollsförening lät mig och två andra 16-åringar ensamma ta hand om ett 50-tal barn på Fisksätra IP en sommar i början på 80-talet, var kanske lite över gränsen. Fotbollen, lekarna, även lunchserveringen fungerade. Men att vandra till Lundsjön för att bada (snacka om att gå över ån efter vatten, Fisksätra IP ligger precis vid havet) var en strapats. Och att inte ta reda på vilka som kunde simma eller inte innan de hoppade i vattnet är något jag fortfarande kan få mardrömmar om. Alla överlevde.

När NVP besöker Holmen Chill i Fisksätra inser man att vara hemma på sommarlovet, i världens bästa och somrigaste trakt, inte är ett straff eller en pina, utan en tillgång och möjlighet. Och där gjorde de unga ledarna simtest på samtliga barn innan de fick hoppa i vattnet utan flytväst. Och alla som paddlade kanot hade flytväst. Tiderna förändras.


 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x