Insändare Publicerad 10:30, 09 oktober 2022

• Insändarskribenten Christian Jutvik ifrågasätter varför kommunen erbjuder istider mitt i sommaren när elen blivit dyrare

Ute i Europa går politiker och myndigheter i spetsen för att spara elektricitet. I Sverige är det tyst från de hållen samtidigt som vi medborgare skriker högt över skenande elpriser. Orsakerna till de höga elpriserna är många. Viktigaste orsaken är att vi konsumerar onödigt mycket och här borde kommunen ta initiativet till att spara, ta något slags ledarskap. Vi husägare kämpar på, men vad gör kommunen, till exempel vad gäller ishallarna?

Kommunen behöver faktiskt inte erbjuda skridskoåkning under sommaren. Detta är knappast prioriterad kommunal service.

Nacka har fyra ishallar och två isbanor i tält. Dessutom planerar man för ytterligare två ishallar. I Saltsjöbadens ishall i Tattby kan man åka skridsko, spela ishockey och åka konståkning till slutet av april, kanske en bit in i maj. Under juni, juli är hallen stängd för åkning. Men i början av augusti öppnar hallen igen. Tre veckor dessförinnan dras kylanläggningen i gång. Redan i juli, under sommarens varmaste tid dränks omgivningen av fläktarnas dån. Skridskoåkning erbjuds oavsett värmeböljor och elkostnader. Den 4 augusti var det 28 grader och dånet hördes långt in i det intilliggande naturreservatet.

Ishallen i Saltsjöbaden drog under senaste året 537 000 kwh, vilket ungefär motsvarar årsförbrukningen för cirka 45 nybyggda villor på 180 kvadratmeter.

Nacka är en rik kommun och jag kan förstå att man vill göra av med budgeterade pengar. Samtidigt är många av oss oroliga för hur vi ska klara de ytterligare höjda elkostnader som väntar i vinter. Just ishallarna kanske drar mindre el under vintern, men det finns mycket annat där kommunen kan spara.

Ett förslag är att ploga en bana på Dammsjön som ligger strax intill ishallen. Kostnaden är marginell. Dessutom miljövänligt och för många trevligare än att åka runt i en ishall. I vintras var det papporna som fick skotta upp en bana där småkillarna kunde spela hockey.

Jag uppmanar Nacka att stänga ishallarna åtminstone under sommarhalvåret, inte bygga fler av dessa energislösande monster och ta ansvar för en minskad elförbrukning. Ett starkt symbolvärde vore att få se Mats Gerdau duscha i kallvatten.

Christian Jutvik, Solsidan i Saltsjöbaden 
Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Testa NVP Plus - 1 månad för 1 krona

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x