”Vi borde kräva
mer tillgänglig polis”

Insändare Uppdaterad 09:57 09 juli 2019

”Att en kommun så stor som vår inte har en egen polis-station är absurt”, skriver Noah Helgesen från MUF Värmdö.

Många som bor i Värmdö känner sig otrygga på kommunen under kvällarna. Det behöver inte alltid vara på grund av kriminell verksamhet, utan det är snarare så att de inte kan förlita sig på att någon polis anländer om ett brott sker. Är det då verkligen effektivt att ha en polisstation i Nacka? 
Kommunen har flera viktiga kärnuppgifter och för mig är säkerheten den mest väsentliga. Att få en mer tillgänglig polis i kommunen är ett steg i rätt riktning och därför är det god tid att vi börjar kräva en egen station.

I dag ser vi att det finns en stor brist på poliser i Sverige och många av oss Värmdöbor blir numer allt mer oroliga över detta. Denna brist påverkar din dotter som är ute på kvällen, din vän som tar sig hem från festen eller din morfar som ska gå och ta ut pengar från bankomaten. Många på Värmdö känner att de har förlorat sin frihet att vara utomhus på nätterna. 

På Värmdö har vi i dag Polarna som bidrar till att fler ungdomar kan känna sig trygga på kvällarna men de kan varken förhindra allvarligare brott eller motverka olika former av organiserad brottslighet. Med tanke på alla inbrott och båtstölder som förekommer i kommunen av internationella stöldligor är det därför konstigt att polisen inte finns på plats. 
Motargument som ”Det kostar för mycket” och ”Värmdö är inget utsatt område” är sådant som man ofta får höra om man påstår att det behövs fler poliser i kommunen. Men oavsett brottsstatistiken på Värmdö i förhållande till andra kommuner så tycker jag att vi Värmdöbor borde kunna ställa högre krav på vår egen säkerhet. 

I bra förhållanden kan det ta över 35 minuter att köra från polisstationen i Nacka till Sollenkroka. Om ett brott sker vid den platsen är dess invånare i princip försvarslösa. Det är omöjligt att ständigt patrullera hela Värmdö men att en kommun så stor som vår inte har en egen polisstation är absurt. Man kan verkligen säga att det är på tiden för oss Värmdöbor att ställa högre krav på en mer tillgänglig polis.

Noah Helgesen
MUF Värmdö