”Värmdö försvårar vårt arbete med integration”

Ebba Hagander Mir. FOTO: SÖREN ANDERSSON (ARKIV)
Insändare Publicerad 11:29, 29 mars 2021

• "Vi är så trötta på att arbeta i motvind med kommunpolitiker som gör det svårt för oss", skriver Ebba Hagander Mir från Välkommen till Värmdö

Sedan 2017 har Välkommen till Värmdö arbetat med att hjälpa Värmdö kommun välkomna nya Värmdöbor som anvisats för bosättning av Migrationsverket. Vi möblerar bostäder med återbrukade möbler, håller språkcaféer, läxläsning, föreläsningar med mera, och ger enskilt stöd till individer. Ett halvår efter uppstart fick Välkommen till Värmdö sitt första idéburna offentliga partnerskap (IOP) med kommunen. Från start har det varit klart att den verksamhet som är kostsam är möbleringen då den kräver tillgång till förråd, bil och lön. Kommunen godkände detta men behövde kalla kostnaderna möbler OCH sociala aktiviteter för återsökning från Migrationsverket. 

2019 önskade kommunen dela upp befintlig IOP i två och lägga dem under olika nämnder. Man intygade att detta inte skulle påverka Välkommen till Värmdö, varför vi gick med på det. 

2020 meddelade kommunen att man inte tänkte förnya vår ena IOP då man menade att det var för mycket pengar för ”sociala aktiviteter”. Givetvis protesterade vi och förklarade att ersättningarna var överenskomna för att täcka kostnaderna för möbleringen men fick för detta inget gehör. Brottet mot vår överenskommelse lämnade oss som ideell förening i ekonomisk kris under pandemiåret 2020. 

För 2021 fick vi efter flera möten en överenskommelse med kommunen som var acceptabel för oss. Döm om vår förvåning då vi tio dagar senare får reda på att ersättnings-nivån nära halverats inför nämnden. Efter ytterligare möten där kommunen vägrat vika en tum får vi till stånd ett avtal som kan innebära Välkommen till Värmdös död. Vi bad att få ersättning för det vår IOP kostar oss (samma peng som kommunen kan återsöka så kostnaden blir noll för kommunen). Vi bad att vi skulle dela risken, så att vi inte stod själva med fasta kostnader och rörliga intäkter — det blev ett absolut nej. Vi bad att listan på vad som skulle levereras skulle minskas då vissa saker måste inhandlas. Istället lade man till saker på listan. 

I fullmäktige den 10 mars sa Miranda Ahlers, C, att Välkommen till Värmdö är nöjda med det avtalet vi nu har. Det är absolut inte sant. Vi har återigen accepterat ett för oss uselt avtal — för att alternativet var inget avtal alls. Och det är så mycket värre för våra nyanlända och anställda. 

Vi vill vara tydliga — vi värnar våra nyanlända Värmdöbor, våra medlemmar och våra anställda och tycker det vore så synd om vi skulle behöva lägga ned verksamheten. Vi längtar efter att göra saker tillsammans när pandemin släpper sitt grepp om oss. Och vi är så trötta på att arbeta i motvind med kommunpolitiker som gör det svårt för oss. 

Ebba Hagander Mir 
för styrelsen i Välkommen till Värmdö


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x