Insändare Publicerad 13:16, 18 augusti 2020

• "Jag undrar om det är vanligt förekommande här ute att de söker anledningar till att inte rulla ut", skriver insändarskribenten om Nackapolisen

En kväll härom veckan tog jag en kille på bar gärning då han stal hjulen från min grannes bil. Då jag konfronterade honom försökte han dra en vals om varför han skruvade loss hjulen och när jag ställde mig frågande till det höjdes skaftet till domkraften mot mig. Jag tog därför ett par steg tillbaka men tog ett foto på honom med mobilen. 

Jag ringde 112 och begärde polis då det är ett pågående brott. Samtidigt som jag pratade med operatören stack killen, men då jag inte hade lust att bli varken nedslagen eller överkörd höll jag mig på avstånd varför jag initialt inte uppfattade registreringsskylten. Detta angav polisen som skäl till att inte skicka ut någon bil. 
Jag ställer mig frågande till det då gärningspersonen fortfarande fanns kvar i området. Han körde nämligen ned mot industriområdet på Skarpövägen och han behövde komma tillbaka samma väg om han inte skulle fortsätta med båt, om jag inte är helt ute och cyklar.

Två modiga grannar hade nu anslutit och rullade efter i sin bil och mycket riktigt kom killen tillbaka den väg han for, så vi ringde 112 igen då vi ju nu hade registreringsnumret, som angavs som skäl till att inte komma ut. Jag blev fortfarande nekad hjälp även om jag sa att vi har bild på killen och vittnen på plats som skulle behöva höras.

Vanligtvis då jag ringer 112 vid pågående brott på stan, oftast på Södermalm där jag arbetar, blir responsen att polisen kommer så fort de kan. Jag upplever där en verklig vilja att lösa uppgifter och stötta medborgarna som blir utsatta för eller bevittnar brott.
Det här var den första upplevelsen av Nackapolisen och jag undrar om det är vanligt förekommande här ute att de söker anledningar till att inte rulla ut.

Till platsen anslöt sedan en kamrat till ägaren av den plundrande bilen och slutligen ägaren som såklart blev bedrövad men var tacksam för att vi engagerat oss.
Via registreringsnumret hittade vi killen på nätet och jag testade att lämna tips på polisens hemsida, men det fungerade inte.

Slutligen vill jag säga stort tack till grannarna för ert mod och er vilja att hjälpa till! Tack!
Nackapolisen skulle behöva tagga till lite och visa vilja att lösa uppgifter och inte söka skäl till att stanna kvar på polisstationen.

Patrik