Insändare Publicerad 11:16, 07 mars 2021

Den första frågan vid telefonkontakt med vänner är numera ”har ni fått vaccin?” 
Nej, det har vi inte. Häromdan fick jag för mig att jag skulle ta reda på när det kan tänkas ske. 
Det gick inte så bra. 

Min snart 90-årige man fick en stroke  för två år sen. Vi bor kvar i vårt hus. Jag sköter inköp med mera. Efter stroken gav Nacka kommun honom larmtelefon plus 1,5 timmes städhjälp varannan vecka. I dag lyser tyvärr coronasprutan med sin frånvaro. Varför? 

Det talas mycket om olika faser för coronavaccinering.  De förbryllande exemplen på att man på många håll i landet redan hunnit långt in i fas 2 blir allt fler: I Region Östergötland har vi jämnåriga bekanta i samma tillstånd som vi (han strokedrabbad, hon rätt okej) som redan är fullvaccinerade. I Region Halland bor vår friska och aktiva väninna, 81, som glädjande nog har fått tid för vaccinering om två veckor. Vi har fler exempel.  

Jag ringde Nacka kommun och bad att få prata med en handläggare på äldreenheten. En kvinna sa att man kopplas inte fram, någon på enheten ringer upp. Vad gällde saken? Jag förklarade. Hon svarade att det är 1177 som redogör för vaccinationsordningen, inte kommunen. ”Ring 1177!”

Jag ringde 1177, förklarade ”saken” och frågade om de olika faserna och vem som ingick var. Var inte min man en etta? Nej, sa 1177: ”I fas 1 ingår personer som bor hemma men behöver hjälp. De är inte nödvändigtsvis sjukast, men de kommer i kontakt med mycket personal och utsätts för stora  smittorisker. Din man är en tvåa. Er vårdcentral kommer att skicka brev i mitten av mars. Sen får man själv ringa och boka.” (Tyvärr glömde jag fråga om man då tilldelas vaccinationstid efter ålder eller först till kvarn-principen.)

Gick till ”vår” vårdcentral och fick veta att man just börjat vaccinera i fas 1. Huruvida fas 2 kunde vara igång i mitten av mars hade man ingen aning om, allt berodde på vaccintillgång. Vilket jag förstår. Utan vaccin, ingen vaccinering.  
Region Stockholm ligger långt efter andra regioner. Har man här gjort andra prioriteringar, till exempel erbjudit vaccin till vårdpersonal före övriga invånare? Är det i så fall rimligt att regionerna gör så -olika prioriteringar? Inte kan det väl vara så att principerna för vaccinets fördelning mellan regionerna varit ogenomtänkta? 

Birgitta von Otter


 
NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

NVP Plus — lokala nyheter för bara 12 kr/vecka

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Beställ här
x