”Vår inställda student — en besvikelse svår att beskriva”

Årets studenter får inte springa ut. FOTO: JENNY FREJING
Insändare Publicerad 11:32, 18 april 2020

• "För er är det ett studentfirande i mängden men för oss är detta VÅR student", skriver en av Nacka gymnasiums 642 avgångselever.

Jag är en av de 642 avgångseleverna på Nacka gymnasium. Jag är en av årskullen födda 2001 som inte kommer att få möjlighet att fira min student enligt tradition. Jag är en, men jag är inte ensam om besvikelsen gällande detta.

De kommunala gymnasieskolorna i Stockholms län har tagit ett beslut att ställa in hela studentfirandet. Och jag förstår att de har tagit det som ett gemensamt beslut. Och jag förstår att de besluten har tagits utefter rekommendationer och regler från regeringen och Folkhälsomyndigheten. Jag förstår att folkhälsa och minskad smittspridning är prioritet just nu. Och självklart förstår vi studenter att årets studentfirande inte kommer att bli ett sedvanligt firande.

Däremot, att just vi, år 2020 studenter, inte ska få uppleva den dagen som omtalas som en av dem roligaste och mest minnesvärda dagarna i livet, är för oss svårt att förstå. Det gör det även svårare att förstå när grundskolorna fortfarande hålls öppna. Där grundskoleelever fortfarande sitter tätt tillsammans i klassrummet, äter i matsalen där de befinner sig fler än 50 personer och trängs i korridorerna. Hur kan då avgångsklasser som springer ut 30 i taget, sprida mer smitta än en grundskoleklass?

Att ställa in något som alla vi tredjeårselever har kämpat för i 13 år är en besvikelse som är svår att förklara med ord. Speciellt eftersom det finns flertal olika lösningar och alternativ på hur man kan fira studenten trots de aktuella samhälls restriktionerna. , lösningsalternativ som vi elever har tagit fram.

Vi studenter brinner och kämpar för att få ett någorlunda traditionellt avslut på det vi har kämpat för och sett fram emot sen barnsben. Så lyssna på oss och det vi har att säga. Vi vill mer än gärna ha en chans och möjlighet att kunna hjälpa till och påverka vårt firande. För er är det ett studentfirande i mängden men för oss är detta VÅR student. Låt oss få hjälpa till och lyssna på oss. Vi vill få ett ordentligt avslut utan att riskera liv och smittspridning.

En student 2020