Insändare Publicerad 10:01, 16 februari 2021

• "Konsekvenstänkande och kritisk eftertanke har inte varit det första som fallit alla in när det gäller corona", skriver insändarskribenten

Förtroendet för Anders Tegnell och Stefan Löfven sjunker, visar nya undersökningar. Folket klagar i olika medier och anklagelserna duggar tätt. Många gånger tar sig klagomålen rent oförskämda uttryck.  

Vi svenskar lever i  frihet men under ansvar i en demokrati. Vi är bortskämda med att bli lyssnade på och att i princip kunna göra som vi vill. Konsekvenstänkande och kritisk eftertanke har dessvärre inte varit det första som fallit alla in när det gäller corona;  ett helt nytt virus som världen inte ens kände till för drygt ett år sedan. Sansade restriktioner och lugn har lett såväl folkhälsomyndighet som regering. Det sista en statsminister vill se i en demokrati är att det bryter ut panik.

Anders Tegnells råd har varit konsekventa och glasklara från dag ett. Tvätta händerna. Håll fysiskt avstånd. Stanna hemma om du känner dig sjuk. Undvik alla onödiga resor. Ska det vara så svårt att förstå dessa uppmaningar?

Vi fick tidigt höra om brister på äldreboenden och vi upptäckte att ”hålla avstånd” är ett relativt begrepp, kanske särskilt för sällskapssjuka ungdomar. Att undvika resor fungerade relativt snabbt för de invånare i Nacka och Värmdö, som kunde arbeta hemifrån eller tog bilen eller cykeln till jobbet. För de som tvingades åka kommunalt var både trängseln och Slussen som en försmak till helvetet. Utlandsresandet minskade men många for till svenska skidorter eller gjorde andra ej livsviktiga resor inom landet. Anders Tegnell måste ha känt sig som en gammal raspig grammofonskiva som hakat upp sig. ”Förstår de inte vad jag säger?” Men människor förstår nog oftast trots allt, det är bara att regler gäller andra. Det kan vara en fråga om attityd; ingen ska bestämma över mig!

Låt oss tänka lite djupare på landets coronastrategi. Tänk er att Stefan Löfven , liksom i en del mer diktatoriska länder, stängt ner Sverige tidigt. Totalt utegångsförbud, allt utom matvarubutiker stängt, sträng polisbevakning och höga böter för överträdelser. Tänk om också Anders Tegnell rekommenderat att det skulle vara obligatoriskt med munskydd, när det inte ens fanns munskydd så det räckte till vårdpersonal. Eller sagt att alla ska covidtestas, när testerna inte räckte till att testa alla sjuka. Tänk alla svenska beredskapslager, som MSB borde ha ansvarat för och som över huvud taget inte fanns. Tänk alla reaktioner från oss bortskämda svenskar som anser att det alltid är någon annan som har ansvaret. Fler och fler inser nu att vi alla har ansvar. Det är bra. Njut av vår relativa frihet och alla härliga grönområden i Nacka och Värmdö och sluta anklaga andra. Nu dröjer vaccinet tydligen för oss vanliga, men det är fortfarande Anders Tegnells råd som gäller. Tvätta händerna. Håll avstånd. Stanna hemma om du är sjuk.  Undvik onödiga resor. Och framför allt: Håll ut! 

Misse Ljungström


 
Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Testa NVP Plus - 90 dagar för 90 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x