"Tidigare slåtter — efter noggrant övervägande"

Mensättra våtmark efter att kommunen slåttrat ängen. FOTO: LÄSARBILD
Insändare Publicerad 12:17, 23 augusti 2022

• Beslutet att bedriva slåtter i Mensättra våtmark har tagits i samråd med våtmarksexpert, skriver ansvarig projektledare i ett svar

Svar till Christina Fredén NVP 9 augusti 2022, som skrev om slåtter i Mensättra våtmark. 

Tack för ditt engagemang för våra pollinatörer och vår biologiska mångfald! 
Våtmarken är spännande att besöka under årets alla skiftningar och ingen dag är egentligen den andra lik. Just nu är det ganska torrt, men så snart det kommer mer regn kommer marken att bli blötare igen, som den var i våras. Denna variation skapar en stress som är positiv för den typiska växtlighet som trivs i denna alltför sällsynta biotop.

I Mensättra våtmark kommer vi att bedriva slåtter av ängen en gång per år. Dels för att skapa en fuktäng, gynna våtmarksväxter och våtmarkens djur, dels för att säkerställa att inte våtmarken växer igen med asp och sälg. 

I år slåttrades ängen lite tidigare än vad vi kommer att göra kommande år. Beslutet att göra så har vi tagit efter noggrann avvägning mellan för- och nackdelar, i samråd med länsstyrelsens våtmarksexpert som också besökt Mensättra.
En nyanlagd våtmark kräver två till tre år innan den är helt etablerad, och de första åren kan därför ses som en inkörningsperiod, både för att sköta den, för växter att etablera sig och för marken att sätta sig. 

Vi ser mycket fram emot att fortsätta följa och sköta Mensättra våtmark så att den, för varje år som går, ska bli allt bättre både för våtmarkens invånare och besökare.

Marika Zetterström
Projektledare på enheten för offentlig utemiljö, Nacka kommun


 
Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Testa NVP Plus - 60 dagar för 60 kronor

Senaste nytt om Nacka och Värmdö
Sajt, app och e-tidning
Se erbjudandet här
x